Windows Server 2016: applaus voor uitkleden

Windows Server 2016 komt deze maand uit en heeft als één van de vernieuwingen dat het juist mínder heeft. 'Ik kreeg applaus voor het uitkleden', vertelde Server 2016-grondlegger Jeffrey Snover al aan Computable.

Eerder was al bekend dat de nieuwe versie van Windows Server in september officieel aangekondigd zou worden. Nu is bekend geworden dat de algemene beschikbaarheid in het midden van oktober komt. Microsoft heeft dat deze week bekendgemaakt op zijn Ignite-conferentie in Atlanta (Georgia, VS). Daar is ook de semi-begeleidende beheersoftware System Center 2016 aangekondigd en de tweede bèta van Azure Stack.

Meer en minder

Microsoft heeft al gelijk een evaluatieversie online gezet van de definitieve release van Windows Server 2016. Dit is dus de zogeheten rtm-uitvoering (release to manufacturing) die compleet is qua features en functies. De Windows-maker heeft diverse vernieuwingen doorgevoerd in zijn nieuwe serverbesturingssysteem. Hieronder bevinden zich bijvoorbeeld de container-engine Docker, die Microsoft gratis meelevert in Server 2016. Het server-OS heeft namelijk ingebouwde support voor applicaties die geïsoleerd en portabel draaien in containers.

Naast deze en andere nieuwe mogelijkheden komt Microsoft ook juist met mínder. Server 2016 komt in enkele nieuwe varianten uit, die kleiner, slanker en lichter zijn. Het allerkleinste is de Nano Server-variant, die nog kleiner is dan de Server Core, die de huidige Windows Server-versie al biedt. Het nieuwe Nano heeft geen grafische interface, draait geen 32-bit software en ondersteunt geen Windows Installer. Het beheer dient remote - en ook en masse - te gebeuren, via bijvoorbeeld de Powershell. De gedachte is om Windows-servers niet langer als huisdieren te behandelen, maar te beheren als kuddes vee.

‘Ontmantelen’

Technisch topman Jeffrey Snover van Microsoft, die onder meer chief architect is voor Powershell, heeft Computable eerder al uitleg gegeven over het ‘ontmantelen’ van Windows Server. 'Ik kreeg applaus voor het uitkleden', wat een nieuwe ervaring voor hem was. Hij heeft vorig jaar op de Microsoft TechDays in Den Haag al het uitkleden van Server 2016 toegelicht voor een publiek van ict-managers en developers.

Een andere vernieuwing in de 2016-versie van Windows Server is dat Microsoft zijn prijsmodel aanpast. In plaats van licentiekosten per processor(socket) gaat de leverancier over op per-core licensing. Deze overgang is eind vorig jaar al aangekondigd en kan nu hogere kosten betekenen in vergelijking met Server 2012, waarschuwt The Register. De aanschaf van nieuwe servers met hedendaagse processors brengt namelijk gelijk al een flink aantal cores, ook voor single-socket systemen.

Budgetplanning

Onderzoeksbureau Gartner raadt bestaande Windows Server-gebruikers aan met Microsoft te onderhandelen, ruim voordat hun software assurance-contracten verlopen. Het zou namelijk mogelijk zijn om huidige prijsmodellen op processorbasis te verlengen, aldus de analisten van het ict-onderzoeksbureau. Een alternatieve optie is eerder een planning te maken voor de volgende serververversing, zodat er meer tijd is om de budgettering rond te krijgen. Beheeromgeving System Center gaat nu namelijk ook over op een per-core prijsmodel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-29T09:27:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.