Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloudcertificeringen zijn voor msp onmisbaar

Steeds meer organisaties overwegen om delen van of zelfs hun gehele infrastructuur van applicaties en processen in de (public) cloud te laten draaien. Organisaties krijgen hierdoor te maken met een dynamische omgeving die complexiteit met zich meebrengt en meer grip en controle vereist. Managed service providers (msp’s) kunnen een vitale rol spelen bij de overstap naar de public cloud. Maar om ook in de toekomst relevant te blijven, is het voor hen van belang zichzelf te ontwikkelen en zich nieuwe vaardigheden aan te meten. De certificeringen van cloudleveranciers als Azure en AWS zijn dan ook onmisbaar in het portfolio van de toekomstbestendige msp.

Om een succesvolle next-gen msp (managed service provider) te worden, is het belangrijk om te investeren in vaardigheden, van devops tot kennis over applicatie-performance. Een msp moet de kennis zodanig ontwikkelen dat hij digitale oplossingen levert die zijn ingericht op de cloud en klanten helpt bij het verbeteren van hun flexibiliteit, innovatie stimuleert en de bedrijfsprestaties verbetert. Daarnaast is de msp een trouwe adviseur van zijn klant op het gebied van strategie en een expert in het aandragen van oplossingen, bijvoorbeeld die van AWS of Azure.

Een msp die klaar is voor de toekomst is een expert in het beheer van de volledige levenscyclus van diensten en applicaties door het gebruik van cloud-infrastructuur en -technologie, waaronder het ontwerpen, bouwen en draaien van bedrijfskritische workloads op hyperscalers zoals AWS en Azure. Deze hyperscalers erkennen de noodzaak van next-gen partners en hebben daarom speciale msp-programma’s ontwikkeld, zoals AWS-msp of Azure Expert-msp.

Een AWS-msp of Azure Expert-msp word je niet van de een op de andere dag. Deze msp-programma’s vereisen veel inzet en vragen het uiterste van een msp om het certificaat te halen. Msp’s behalen vaak een certificaat voor een van de programma’s, maar msp’s met beide zijn er nauwelijks.

Verschillende vragen

AWS- en Azure-programma’s richten zich op automatisering en het omarmen van devops. Binnen deze programma’s worden msp’s aan verschillende vragen onderworpen: hoe worden beheerde ci/cd-pipelines gerealiseerd? Welke processen voor software releases en deployments worden gebruikt, zowel op workload- en applicatieniveau, maar ook op dat van de cloud-infrastructuur? Daarnaast wordt gekeken naar de manier waarop msp’s ervoor zorgen dat code en applicaties blijven werken en hoe update-strategieën worden ondersteund.

In de programma’s vormen al deze eisen knock-out-criteria die vervolgens met bewijzen moeten worden ondersteund. Bijvoorbeeld met gedocumenteerde releasemanagementprocessen inclusief tooling, en door te laten zien hoe releases beheerd worden. Daarbij moet ook worden aangetoond dat het mogelijk is changes terug te draaien.

De twee programma’s kennen echter ook verschillen. Het AWS-programma gaat dieper in op de technische aspecten van cloud-processen, terwijl Microsoft Azure meer de focus legt op de businesskant.

De ware next-gen msp

Hoewel er op dit moment weinig msp’s zijn die het is gelukt, is het wel degelijk mogelijk om voor beide programma’s een certificaat te behalen. Door expertise te ontwikkelen voor zowel AWS als Azure kunnen msp’s doorlopend de next-gen dienstverlening verbeteren, waarbij de nieuwste en beste technologieën kunnen worden ingezet. Door de focus te leggen op security en automatisering en de verschillen tussen de twee programma’s optimaal te benutten, bevinden de nu nog traditionele msp’s zich in een unieke positie om next-gen managed services van topkwaliteit te bieden.

Mirco van Wienen, cto van Sentia Group

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-01T13:49:00.000Z Mirco van Wienen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.