Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

2021: het jaar van de datacloud

De over de wereld spoelende pandemie maakte van 2020 een jaar waarin organisaties te maken kregen met onzekerheid en moeilijkheden. Omdat honderdduizenden werknemers plotseling thuis erken, is het belangrijker dan ooit dat data overal en op elk moment toegankelijk zijn.

De introductie van de datacloud is een grote stap geweest om dit probleem aan te pakken en de zichtbaarheid van data in het zakelijke ecosysteem te verbeteren. Omdat waardevolle data een cruciaal onderdeel voor organisaties blijven, volgen hier drie belangrijke big-datatrends voor het komende jaar.

  • Zonder data-governance doet niets er toe 

Duidelijkheid over data-governance zal centraal blijven staan. Klanten willen weten waar hun data zijn en een duidelijk overzicht van deze data hebben. Een gebrek aan zichtbaarheid van klantgegevens leidt zelfs tot juridische kopzorgen voor bedrijven. Organisaties die een duidelijk overzicht van hun data-assets hebben, zullen een duidelijk databeleid moeten implementeren om ervoor te zorgen dat de juiste personen toegang krijgen tot wat ze nodig hebben en tegelijkertijd problemen zoals datalekken worden voorkomen. Data-governance is simpelweg een prioriteit en zonder dat doet niets anders ertoe.

  • Zijn data belangrijker dan technologie?

Het belang van data als onderscheidende factor, zowel in termen van het opbouwen van je eigen interne datacapaciteiten, als het hebben van toegang tot open data van derden, zal in 2021 een vlucht nemen. Mensen zullen niet langer naar data zoeken, maar deze cureren. Bovendien is het omarmen van data essentieel om klanten en werknemers beter te begrijpen en aanbiedingen en ervaringen te personaliseren. Als bedrijven dit niet doen, lopen zij het risico door organisaties te worden ingehaald die volledig profiteren van gegevens.

  • De datacloud zal een hoognodige prioriteit worden

Als dat niet al in 2020 het geval was, dan zal de cloud in 2021 een grotere prioriteit worden voor bedrijven. Vanwege de pandemie moesten bedrijven wereldwijd volledig overschakelen naar een thuiswerkomgeving. Nu steeds meer bedrijven zich moeten aanpassen aan deze nieuwe manier van werken, wordt het belangrijk de zichtbaarheid en het begrip van datatoegankelijkheid te verbeteren. Bovendien leidt de nieuwe werkomgeving tot een groeiende vraag naar gegevens buiten een organisatie via een breder verbonden netwerk van datadeel-systemen. Bewust zijn van gegevens uit het zakelijke ecosysteem, inclusief partners, klanten en de bredere branche, wordt cruciaal.

Voorspellen

"De data-cloud is een echte oplossing voor de nieuwe wereld"

Natuurlijk kan niemand de toekomst voorspellen. Om de grote onzekerheid het komende jaar aan te pakken, moeten organisaties van elke omvang de beschikbare data in hun voordeel gebruiken om concurrerend te blijven in een Covid-19-landschap. De datacloud is een echte oplossing voor deze nieuwe wereld. Deze platforms bieden zowel elasticiteit om aan de eisen van de klanten te voldoen als verbeterde data governance te realiseren, zodat organisaties een duidelijke inventaris hebben van waar hun data-assets zich bevinden.

Auteur: Christian Kleinerman, senior vp product Snowflake

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-07T15:01:00.000Z Christian Kleinerman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.