Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sd-wan als hoeksteen van multi-cloud-infrastructuur

Computable.be Expert

Laura Farina
Regional Sales Director France & Belux, Colt Technology Services. Expert van Computable.be voor de topics Digital Transformation, ICT-branche en Big data.

Netwerken moeten tegenwoordig intelligenter en wendbaarder zijn dan ooit. Ze moeten in staat zijn om nieuwe applicaties en use-cases te ondersteunen zonder in te leveren op prestatie, beveiliging of latentie. Het verbaast dan ook niet dat traditionele netwerken moeite hebben met de snelheid waarmee deze toepassingen evolueren. Sd-wan biedt een oplossing.

Applicaties en workloads migreren naar de cloud zorgt voor de mogelijkheid om snel te schalen en essentiële applicaties op externe apparaten op verschillende locaties te verbinden –- iets wat nooit eerder zo belangrijk was voor het voortbestaan van heel wat bedrijven. Met zulke voordelen is het niet verrassend dat cloud-adaptatie zo gegroeid is dat momenteel wereldwijd 94 procent van de bedrijven met een cloud werken en 85 procent van de bedrijven de helft van hun workload op de cloud bolwerken.

Software defined- wide area network (sd-wan) genoot mee van de vlucht die de cloud-hype nam. Eind 2019 werkten al meer dan de helft van de nieuwe wan-toepassingen met software van sd-wan, en ongeveer tachtig procent van de bedrijven zal het komende jaar een sd-wan-beleid uitrollen. Aangezien cloudverkeer minder voorspelbaar is dan lokaal gehoste legacy-applicaties, kijken bedrijven reikhalzend uit naar sd-wan om hun cloud-ervaring te optimaliseren en productiviteit te doen toenemen. 

Een recente IDC-studie beschrijft de nood aan een vlotte en veilige cloudverbinding voor bedrijven als belangrijkste motivatie om sd-wan te implementeren. Overschakelen naar sd-wan als een geïntegreerde oplossing om zowel wan- als cloud-infrastructuur te beheren, werkt voor een reeks bedrijfsvoordelen in de hand.

Eenvoudig te beheren

"Sd-wan verenigt de werking van hedendaagse complexe netwerken"

Boven op de uitdaging om een wan te beheren dat verschillende toegangstypes (internet, multi-protocol label switching of draadloos), applicaties en fysieke locaties omvat, brengt de groei van multi-cloud een andere vorm van complexiteit met zich mee. Zo is vastgesteld dat 86 procent van de onderzochte bedrijven aangeeft dat ze meerdere cloud-omgevingen moeten beheren. Sd-wan biedt een oplossing voor dat probleem. Het verenigt de werking van hedendaagse complexe netwerken en maakt een geïntegreerd beheer van filialen, datacentra, iot en multi-cloud-omgevingen mogelijk in één platform.

Prestatieoptimalisatie

Sd-wan kan meerdere cloud-based applicaties beoordelen en ze via de meest optimale verbinding routen om prestaties te verbeteren. Het biedt controle over dataverkeer, prioritering en intelligente routing voor belangrijke applicaties, en een algemene verbetering van de eindgebruikerservaring van iaas- en saas-applicaties, die steeds crucialer zijn voor de bedrijfsproductiviteit. Door de aanwezigheid van analytische functies op de meeste sd-wan-platformen krijgen bedrijven een volledig zicht op dataverkeerpatronen en de prestaties langs alle routes, wat zorgt voor de nodige kennis om snel te reageren wanneer er wijzigingen of storingen optreden.

Beveiliging

"Prestaties en gebruiksgemak komen pas tot hun recht wanneer bedrijven kunnen vertrouwen op een gedegen beveiliging"

Prestaties en gebruiksgemak komen pas tot hun recht wanneer bedrijven kunnen vertrouwen op een gedegen beveiliging. Bezorgdheden rond veiligheid blijven de grootste uitdaging voor organisaties die aan cloud-migratie willen doen. Verbinden met een cloud via sd-wan biedt het hoofd aan die uitdaging met de mogelijkheid om een hele reeks veiligheidsmaatregelen (inclusief dedicated firewall, network adress translation, encryptie en ddos-bescherming) op te nemen in de multi-cloud. Sd-wan laat bedrijven ook toe om dataverkeer te segmenteren, om zo het meest gevoelige dataverkeer te isoleren en bijkomend te beschermen.

Wendbaar en flexibel

Het beheer van een volledig netwerk en cloud verenigen met sd-wan verbetert de algemene flexibiliteit van het netwerk. Dat maakt het mogelijk om de dynamiek van de cloud te evenaren, wat het sneller maakt om bandbreedte op te schalen en nieuwe sites toe te voegen en te configureren wanneer de zakelijke vereisten veranderen.

In vergelijking met het opzetten van meerdere dedicated verbindingen tussen fysieke sites en de cloud, biedt sd-wan met multi-cloud-ondersteuning een meer wendbare, kostenefficiënte aanpak. Met deze toepassing is het mogelijk om meerdere sites vanop het bedrijfs-wan te verbinden met meerdere cloud-omgevingen met behulp van een enkele transit-gateway. Het is zelfs mogelijk cloud-to-cloud-connectiviteit toe te laten om de nood aan backhaul-verkeer in het netwerk te verminderen en de uitgaande kosten naar de publieke cloud te drukken.

De beschikbaarheid van sd-wan als een krachtige nieuwe tool om met de cloud te verbinden, betekent niet dat dedicated verbindingsopties afgeschreven zijn, of dat nu via premium internet of ethernet verloopt. Het biedt wel een aantrekkelijk alternatief aan bedrijven die moeite hebben met het beheer van hun hybride wan en meerdere cloud-omgevingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-07T15:01:00.000Z Laura Farina


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.