Sinds 2018 stijgt de omzet uit cloudgerelateerde diensten jaarlijks met dertig tot zestig procent, want de noodzaak om te moderniseren is groot. Van een coronacrisis, tekort aan kundig personeel, toename van geopolitieke spanningen tot grootschalige hacks; tal van actuele ontwikkelingen zetten de it-veiligheidsvraagstukken binnen organisaties op scherp. Het Digital Trust Center, dat namens de overheid individuele bedrijven proactief waarschuwt over digitale dreigingen, stuurde alleen al sinds de zomer van 2021 ruim 5.200 notificaties uit. Aan veel van deze gemelde kwetsbaarheden lag het gebruik van verouderde applicaties of servers ten grondslag.
De druk komt ook vanuit de keten. Softwareleveranciers stappen massaal over op software-as-a-service, waardoor het vaak niet meer mogelijk is om software zelf te installeren en beheren. Wil je je huidige functionaliteiten behouden, dan moet je mee in het saas-model. Dat is waar de keuzestress vaak begint. Ongeacht of je aan het begin staat van je transitie of al even bezig bent, bij iedere moderniseringsslag rijst opnieuw de vraag: welk migratiescenario kies ik?
Acht cloudmigratiescenario’s
Het moderniseren van applicaties is in de praktijk niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Doorgaans zijn er acht scenario’s:
- Retire
De applicatie uitfaseren of ontmantelen. Bijvoorbeeld omdat hij niet of nauwelijks meer gebruikt wordt.
- Retain
De applicatie (voor nu) behouden. Bijvoorbeeld omdat een cloudmigratie vanwege securityredenen niet is toegestaan, niet zinvol is of omdat de applicatie zo uniek is dat er (nog) geen saas-variant is.
- Rebuild (of re-architect)
De applicatie opnieuw ontwerpen en bouwen. Bijvoorbeeld omdat de applicatie je een uniek concurrentievoordeel biedt, maar niet meer toekomstbestendig is door het gebruik van verouderde programming frameworks.
- Refactor
De applicatie herstructureren en zoveel mogelijk gebruikmaken van cloudnative features. Denk aan platformdiensten of serverless diensten voor databases, authenticatie of messaging apps.
- Rehost
De machine (met daarop je applicaties) van on-premises verplaatsen naar de cloud. Bijvoorbeeld wanneer je onder significante tijdsdruk niet meer wilt of kunt investeren in het huidige datacenter.
- Re-install
- Replatform
- Replace (of repurchase)
Helaas bestaat er geen one-size-fits-all-oplossing. Welke van de bovenstaande strategieën uiteindelijk de beste keuze is, hangt af je huidige it-architectuur en van criteria als schaalbaarheid, beheersbaarheid, compliance, toekomstbestendigheid, veiligheid en risicobeperking.
Een verkeerde migratiestrategie of het handhaven van de status-quo kan leiden tot verhoogde beveiligingsrisico’s en toenemende kosten. Bijvoorbeeld omdat je relatief dure kennis moet vasthouden of inkopen. Ook wil je vooraf tegenvallende prestaties of hoge kosten van as-a-service-diensten voorkomen en transitiekosten en risico’s afwegen. Hierdoor kan de beste migratiestrategie per strategische applicatie verschillen.
Overbodige luxe
De moderne it-omgeving krijgt zo een steeds complexer hybride karakter. Een effectieve en efficiënte cloudmigratie valt of staat bij een goede voorbereiding, waarbij je jezelf de juiste vragen stelt. Is de functionaliteit al beschikbaar binnen een saas-applicatie? Kan de applicatie geïntegreerd worden met andere applicaties en diensten? Wat keuzehulp hierbij, bijvoorbeeld in de vorm van een externe partner, is geen overbodige luxe. Het beste resultaat is uiteindelijk een cloudtransitie die veilig en toekomstbestendig is, maar ook tegemoetkomt aan jouw businessdoelstellingen.
(Auteur Klaas Heek is solution architect bij Solvinity.)
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren