Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Automatisering is fundament van modern datawarehouse

Vergeet standaarden

Computable Expert

Mark van der Heijden
Lead Engineer, Coalesce.io. Expert van Computable voor het topic Datamanagement.

Ga je een nieuw datawarehouse ontwikkelen? Laat dan de standaarden en kleine details los. Het succes valt of staat met de functionaliteit die nodig is voor jouw architectuur. Bij het keuzeproces voor de juiste tooling speelt automation een sleutelrol.

Data automation tools kunnen bijvoorbeeld voorzien in functionaliteit voor de naamgevingsconventies, codepatronen en zelfs lagen, dus waarom zou je dan het wiel opnieuw uitvinden? Niet de standaarden, maar de juiste tools gaan je helpen om succesvol een modern datawarehouse te ontwikkelen.

Tijdrovend en gecompliceerd

"De ontwikkeling van een nieuwe datawarehouse-architectuur begint met de waarom-vraag"

Het ontwerpen van een nieuwe datawarehouse-architectuur wordt vaak als een tijdrovend en gecompliceerd proces gezien. En eerlijk gezegd is dat het ook. Er moeten een hoop beslissingen worden genomen, diverse componenten naast elkaar bestaan en met elkaar worden geïntegreerd. De architectuur moet aansluiten op de eisen en ook nog eens praktisch realiseerbaar en toekomstbestendig zijn.

In mijn jaren als data-architect en daarvoor, in mijn rol van consultant, merkte ik dat er veel tijd wordt besteed aan standaarden. En dat is helemaal prima. Maar deze standaarden vertegenwoordigen het verkeerde niveau van detail en worden op het verkeerde moment geschreven.

De ontwikkeling van een nieuwe datawarehouse-architectuur begint met het in kaart brengen van alle eisen. Dat begint met de waarom-vraag. Wellicht kom je om in de datasilo’s. Of misschien herinnert je bestaande datawarehouse je aan iets uit 'Stranger Things'. Of heb je simpelweg nog geen datawarehouse. Er zijn tal van legitieme redenen om de inzet van een (nieuw) datawarehouse te overwegen.

Data vault

Zodra je duidelijkheid hebt over het waarom, kun je beginnen na te denken over het 'waar'. Deze vraag is met de opkomst van meervoudig gestructureerde data, data lakes in het algemeen, belangrijk. Maar in het bijzonder door de opkomst van data warehousing in de cloud. De kans is groot dat je overweegt om je data in de cloud onder te brengen. Maar vergeet in dat geval niet om ook de waarom-vraag te stellen. De cloud biedt weliswaar aantrekkelijke voordelen, maar brengt mogelijk ook onnodige complexiteit en kosten met zich mee.

Dit brengt ons bij het 'hoe'. Het beantwoorden van die vraag begint met de keuze van een referentie-architectuur zoals data vault, data lake en sinds kort ook data mesh of een hybride variant. Ook hier is de waarom-vraag van toepassing. Regelmatig kiezen organisaties zonder goede reden voor data vault. Alles waar je voor kiest moet echter waarde aan de architectuur toevoegen, omdat dit anders (wederom) alleen maar voor onnodige complexiteit en kosten zorgt.

Spiksplinternieuw

"Het resultaat? Een tot in de puntjes gedocumenteerde architectuur"

Op dit punt aangekomen beginnen we een idee te krijgen van hoe het datawarehouse eruit zal zien. Maar wat tot dusver nog niet is besproken, is de toolset. En daar is een goede reden voor: de tools moeten ondersteuning bieden voor de/het gekozen platform(s) en architectuur/architecturen. Want wat heb je aan een tool als je Snowflake wilt gebruiken terwijl die tool alleen ondersteuning biedt voor Synapse? Precies. Het was niet mogelijk om in een eerder stadium onderzoek te doen naar tools. Kunnen we wachten tot later?

Goed, je zou ervoor kunnen kiezen om elk detail van je spiksplinternieuwe architectuur vast te leggen en te beginnen met het specificeren van standaarden zoals naamgevingsconventies en lagen, ontwikkelings- en implementatieprocessen en codepatronen. Het resultaat? Een tot in de puntjes gedocumenteerde architectuur. Je zult al snel merken dat veel tools op dat punt zijn gediskwalificeerd omdat ze geen ondersteuning bieden voor al je standaarden.

Automatisering in plaats van perfectie

Kies daarom eerst een tool. En specifieker: kies een moderne tool voor data-automatisering. Die zal ingebouwde standaarden bieden en in de meeste gevallen toereikend zijn. Perfect ook? Nee. Streef niet naar technische perfectie, dat is nooit het doel. Het belangrijkste is dat je architectuur en tools de mogelijkheid bieden op uiterst gestandaardiseerde, krachtig presterende en stabiele wijze nieuwe pijplijnen naar het datawarehouse te creëren.

Daarnaast moet je zorgen voor flexibiliteit voor de data engineers die innovatieve logica ontwikkelen voor de uitgaande interfaces en informatie aanleveren aan front-end tools zoals Tableau en Power BI. Klinkt bekend in de oren? Jazeker, we hebben het hier over dataops.

Naamgevingsconventies en codeprincipes zijn absoluut nodig, en moeten bovendien zijn gestandaardiseerd. Maar er is geen reden om voor het ontwerp van je datawarehouse het wiel opnieuw uit te vinden en dat vervolgens op je fabrieksstandaard auto te plaatsen. De standaardwielen zullen toereikend zijn voor minimaal negentig procent van de rit, en je zult altijd in staat zijn om ruimte te bieden voor de uitzonderingen.

Definieer een ecosysteem en architectuur die op je eisen aansluiten, omarm de standaarden van de tool die je voorkeur geniet en richt je focus op het stroomlijnen van processen. Iedereen zal eraan gewend raken. Beloofd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-24T15:54:00.000Z Mark van der Heijden


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.