Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Applicaties hoeven niks te kosten

Computable Expert

Luc Schamhart
FSR, Google. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Datamanagement en CRM.

Stel je voor dat je van plan bent apps te gaan bouwen om je business te verrijken en je leest vervolgens ergens dat ze ‘duur’ zijn. Dan heb je al snel gegeten en gedronken. Ten onrechte overigens, omdat de redenering in mijn ogen niet klopt.

Ik vergelijk het met op vakantie gaan. Als je een weekendtrip naar de Waddeneilanden als uitgangspunt neemt, is een duikvakantie op de Malediven duur. Vanuit dit perspectief durf ik zelfs te stellen dat apps gratis zijn. Het maken van de applicatie zelf hoeft je namelijk niets te kosten en iedereen kan het tegenwoordig zelf doen. Voorwaarde is wel dat je weet welke processen je erin wilt zetten. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de juiste tooling erbij pakken. Die is, in de cloud, vrij beschikbaar. Daarom noemen we die manier van applicatieontwikkeling ook wel ‘citizen development’. Alle bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hiervan profiteren.

Programmeurs zijn duur

Op dit moment kampen veel grote ondernemingen met een tekort aan programmeerskills. Goede programmeurs zijn immers schaars en duur. Daar staat tegenover dat er nu tooling is waarmee je vrij simpel – via ‘drag & drop’ of ‘click & point’ – een app in elkaar kunt zetten. Een voorbeeld daarvan is de App Builder, een mooi scherm waarin je in één oogopslag ziet hoe jouw app eruit gaat zien op smartphone, iPad of welk mobiel apparaat dan ook. De componenten die je nodig hebt staan voor je gereed en je kunt ze zelf samenvoegen tot een volwaardige applicatie. Zonder programmeerkennis. Dát is wat ik bedoel met dat je snel een gemakkelijk, en dus feitelijk voor niets, een app kunt bouwen.

Ander businessmodel

Maar iemand die schrijft dat apps duur kunnen zijn, is uiteraard niet op zijn achterhoofd gevallen. De kosten zitten echter niet in het bouwen van de applicaties, maar in de DevOps. Denk daarbij aan de aanschaf van een server, met alle bijbehorende toeters en bellen als besturingssysteem, load balance, beveiliging en schaalbaarheid. Dat moet ook nog eens allemaal beheerd worden. Dáár zitten voor een bedrijf de meeste kosten in. Geef je dat stuk uit handen aan een club die cloud computing aanbiedt, dan schakel je automatisch over op een ander businessmodel. Noem het maar een abonnementenservice; je betaalt voor een app gedurende de periode dat je er gebruik van maakt. Anders niet. Je zit niet vast aan een contract. Heb je die app niet meer nodig? Weg ermee!

Duizend gratis apps

Voor wie evengoed huiverig is in de cloud zijn eigen applicaties te maken, liggen er talloze op de plank in een zogeheten App Exchange. Iedereen mag ze gebruiken. Denk hierbij aan Apple Store of Google Play, maar dan voor de zakelijke markt. Naast de betaalde vind je er dik duizend gratis apps, die alle in een bepaalde functionaliteit voorzien. Kortom, als je reizen naar de Malediven (of de Waddeneilanden) wilt organiseren, pluk je zo een app voor kamerreservering uit de cloud. Dat maakt dit businessmodel mooi, ook in termen van betaalbaarheid.

Beschikbare componenten

Een andere reden om niet terug te schrikken van het maken van je eigen apps is de grote beschikbaarheid van componenten. Veel toepassingen zijn al gebouwd en beschikbaar gemaakt door hun ontwikkelaars. Maps, charts, calendars… je ontwikkelt toch zeker niet je eigen kalender? Die sleep je gewoon in je eigen applicatie. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een kant-en-klare component voor. Ontzettend veel toepassingen zijn al gestandaardiseerd en dat geeft je veel snelheid bij het maken van je eigen applicaties. Vanzelfsprekend bespaar je jezelf zo ook een extra financiële inspanning. Plus dat je bepaalde skills niet in huis hoeft te hebben. Diepgaande technische kennis is niet meer nodig. Je hoeft alleen het proces precies te visualiseren en het op die wijze te bouwen. Dat krijgt een citizen developer prima voor elkaar.

Van code naar ‘no code’

Programmeren gebeurt steeds minder via codetaal als Ruby, Java of PHP – waar de cloud trouwens ook in voorziet. Applicaties worden steeds vaker gebouwd met zogeheten ‘low code’ of ‘no code’, wat in wereldtaal ‘declarative app building’ heet. Die ontwikkeling is hard nodig, alleen al gezien het feit dat de resources voor programmeren in de meer traditionele codetalen amper voorhanden zijn of de uurtarieven torenhoog. 

Het mooie aan de cloud is dat je zelf een applicatie of een component kunt bouwen en deze, na de noodzakelijke checks, in de App Exchange kunt publiceren. Gratis, of tegen betaling. Vandaar mijn stelling dat een app niks kost. Daarvoor levert hij namelijk te veel op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-24T09:36:00.000Z Luc Schamhart


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.