Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zijn stofzuigers gevaarlijker dan drones?

Organisaties kunnen efficiënter werken door delokalisatie van fysieke arbeid

Computable.be Expert

mr. Wim De Groote
Innovation consultant. Expert van Computable.be voor de topics Datamanagement, Internet en Digital Innovation.

Het Amerikaanse en verschillende Europese legers gebruiken drones om hun vijanden aan te vallen. De voordelen hiervan zijn duidelijk: minder transport, meer efficiëntie, minder gevaar voor het personeel. De voorstad piloot is hiermee geboren. Deze piloot vliegt niet meer over land en zee, hij pendelt van zijn huis in de rand naar een lokaal vliegcentrum. Zoals miljoenen anderen alle dagen pendelen.

Drones worden mogelijk gemaakt door snelle verbeteringen op vlak van rekenkracht, internet connectiviteit en virtual reality. Deze verbeteringen maken natuurlijk ook nog andere scenario’s mogelijk, zoals de BBC in een excellente serie van artikelen beschrijft: misschien kunnen alle hotelkamers van Londen wel in een derdewereldland worden gereinigd.

Medewerkers in derdewereldlanden hebben thuis niet de juiste bandbreedte en apparatuur om fysieke arbeid op afstand uit te voeren. Ze kunnen pendelen: naar een schoonmaakcentrum. Daar zetten ze een vr-bril op en gebruiken ze een namaak stofzuiger. De echte stofzuiger rolt door een hotel in Londen of een andere Europese stad. De medewerkers in derdewereldlanden worden net als miljoenen pendelaars, met gewone jobs.

Ook andere scenario’s kunnen tot de mogelijkheden behoren. Kan je een gebouw vanop afstand bewaken? Een terrein? Een stad? Een regio? Kan je patiënten remote monitoren? Kan je fabrieken vanop afstand opereren? Kan je een haven opereren vanop afstand? Lossen en laden van goederen? Een bezoekersonthaal? Een zwembad? Een bibliotheekbalie? Een luchthaven? Misschien in het begin maar een deeltje en dan later meer en meer delen?

Digitale transformatie

Internet heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat kennis gerelateerde banen ook in landen als India kunnen worden uitgevoerd. Digitale transformatie zal ook globalisering en delocalisatie van fysieke arbeid brengen. Organisaties dienen goed over deze evolutie na te denken, want de namaak stofzuiger is vooral gevaarlijk als je er niet over nadenkt. Organisaties moeten de nieuwe mogelijkheden benutten om competitief te blijven. Het komt erop aan om aan de juiste kant van deze innovatie te gaan staan om er maximaal voordeel uit te halen.

Uiteraard kan je ook in je privé leven kijken hoe je optimaal van deze evolutie kan genieten. Wat zijn je opties voor personal outsourcing? De opties gaan van jouw karweitjes thuis uitbesteden tot en met de taken op je werk doorgeven aan anderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-02T09:16:00.000Z Wim De Groote


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.