Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe weg voor vrouwen in it obstakelvrij te maken?

Dit artikel delen:

International Women’s Day (dinsdag 8 maart) geeft ons de ruimte te reflecteren op de diversiteit en gelijkheid in verschillende branches, waaronder de tech-wereld. Er zijn nog veel hindernissen die vrouwen moeten overwinnen om een carrière in de it te overwegen, starten, en er verder in te komen. Maar in tegenstelling tot vroeger tekent de branche tegenwoordig een redelijke routekaart die ze kunnen volgen richting een carrière tussen de hard- en software.

We zijn onderweg maar hebben nog een lange weg te gaan. Hoe kunnen we als aanwezigen in de it, in alle lagen van elke organisatie, deze weg voor vrouwen obstakelvrij maken?

Vijf obstakels

"Een vrouw in de it die haar ‘kop boven het maaiveld’ uitsteekt, heeft kans op hardnekkige vooroordelen van vrienden, vijanden en zelfs collega’s"

Meer vrouwen in de it. Het is een lastige uitdaging omdat het probleem niet op één plaats is vast te prikken. De branche, opleidingen en de overheid moeten de strijd om meerdere fronten voeren om zo méér vrouwen, meer gelijkheid, op de werkvloer te krijgen. Dit zijn vijf obstakels, en de manieren waarop we ze op kunnen lossen.

  • Geen rolmodellen

Een baan in de it wordt aantrekkelijker als er een vrouwelijke Bill Gates of Steve Jobs opstaat die de volgende generatie vrouwen inspireert en motiveert: representatie is de sleutel, en mensen hebben moeite zich in te beelden in een rol als niemand eerder dat podium bezet heeft. Het ontbreekt momenteel aan vrouwelijke rolmodellen die de jongere generatie, die bijvoorbeeld net van hun middelbare school komt, laat zien dat zij óók voor een volgende revolutie kunnen zorgen. Organisaties zouden daarom proactief succesverhalen van vrouwen in het bedrijf moeten delen en uitdragen, zodat zij op hun LinkedIn-feeds zien dat it-vrouwen net zo veel publiek trekken als hun mannelijke collega’s.

  • Maatschappelijke druk

Sommige vrouwen voelen al vroeg in hun carrière de druk te kiezen voor een carrière, óf het gezinsleven. Beide kunnen naast elkaar bestaan, zo laten duizenden vrouwen succesvol zien. HR-afdelingen kunnen bij vrouwen benadrukken dat het bedrijf graag met ze meedenkt, en ze verzekeren dat zulke afwegingen binnen de boardroom niet meewegen bij het toekennen van promoties of andere kansen.

  • Hardnekkige vooroordelen

Een vrouw in de it die haar ‘kop boven het maaiveld’ uitsteekt, heeft kans op hardnekkige vooroordelen van vrienden, vijanden en zelfs collega’s. Dat vrouwen geen it’er kunnen zijn naast hun taak als moeder is al zo’n onterechte aanname. Sommige meningen zijn meer impliciet (‘It is toch niet voor vrouwen?!’), waardoor dames meer bewijs moeten voeren voor geleverde diensten. Hier is een rol voor managers weggelegd: vier de successen van vrouwen zodat iedereen gewend raakt aan het idee dat zij voor net zulke goede resultaten zorgen als mannen.

  • Te weinig bondgenoten

Het aanmoedigen en bevorderen van vrouwen in de it is niet alleen de taak van de weinige vrouwen die al in deze sector werken en het goede voorbeeld geven. Ze hebben mannelijke bondgenoten nodig die de vlag met hen op willen pakken. Binnen het bedrijf en de overheid moeten ze meestrijden. Werkplekken kunnen het voor een vrouw wat gemakkelijker maken om zich verder in haar carrière te ontwikkelen en toch voor haar gezin te zorgen - het moet niet of/of zijn. Een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen biedt vrouwen meer kansen.

  • Een goed begin…

Vrouwen die zijn opgegroeid met de genoemde vooroordelen zijn waarschijnlijk moeilijker over te halen (en om te scholen…) dan kinderen die op hun tiende besluiten dat ze data analist willen worden. De kansen die de it biedt moeten wereldwijd op elke school zichtbaar worden. Lessen over de materie moeten toegankelijk en aantrekkelijk zijn en het moet duidelijk zijn dat er een mooie carrière in het vooruitzicht ligt. In elke branche is plaats voor verschillende achtergronden, verschillende seksen, verschillende mensen. De it is daar geen uitzondering op.

Dankbaar

De ervaring is dat vrouwen die de overstap maken dankbaar zijn voor het ‘risico’ dat zij durfden te nemen. Ze merken dat ze een verschil maken, een snel veranderende wereld beter maken. En met de hulp van hun omgeving en hun werkplek, merken ze dat ze zowel gezin als werk aankunnen, met succes en voldoening. Hun technische scholing was de moeite dubbel en dwars waard. Dat geldt zeker voor mij.

Mijn werk in deze branche liet me bedrijven helpen om efficiënter en meer succesvol te worden. Zij bieden op hun beurt mooie kansen op prachtige carrières en maken het leven van hun klanten beter. Op die manier droeg ik bij aan (bijvoorbeeld) entertainment in woonkamers, op allerlei devices. Ik wakkerde nieuwsgierigheid aan en vond inspiratie in alle aspecten van het alledaagse leven.

Ik heb een passie voor mijn professie. Ik geloof in de waarde van wat we doen, en weet zeker dat passie daaraan ten grondslag ligt. Door mijn passie voor de it vlogen deuren voor me open, en ik wil dat die openblijven voor iedereen, ongeacht afkomst, achtergrond, of sekse.

(Auteur Vaishnavi Sashikanth is chief engineering officer bij Celonis.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-04T14:36:00.000Z Vaishnavi Sashikanth


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.