Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

IT is honderd procent voorspelbaar

It, in al haar facetten, elke discipline, op elk niveau is volkomen voorspelbaar. Waarom dan toch de toename van meer en steeds grotere events en incidenten?

Menig it-professional, of zij die in de it werken, hebben geen enkele weet hoe de materie onder it, in al haar facetten, volkomen voorspelbaar is. Met alle respect natuurlijk voor ieders individuele expertise en ervaring.

I/O

Natuurlijk kenen we allemaal het I/O-principe en tegelijkertijd weet niemand dit principe in een eenvoudige, heldere zin uit te leggen.

Input/Output, I/O, is geen methodiek op zich. Het is een universele wetmatigheid die overal, in alle grote boeken ter wereld terugkomt. Zo spreekt de bijbel over Alfa en Omega, alle sprookjesboeken beginnen steevast met: ‘Er was eens...' en menig managementboek of seminar met: 'Stelt u zich eens voor…’

En die twee smaakjes zijn altijd honderd procent volkomen voorspelbaar. De wetmatigheid stelt namelijk: doet u niets, dan gebeurt er niets. Geen input, dan ook geen output. Alleen wanneer u iets doet, zal er iets gebeuren.

Er is nog iets wezenlijks aan elke stap in en met it die door velen maar niet in acht wordt genomen. Elk element in en met it kan alleen maar bestaan of werken door een vooraf gedefinieerde waarde. Ongeacht wat 'waarde' is. Geen waarde, geen actie, geen output dus.

Dat maakt het ook dat iedere it-professional, met alle respect voor diens individuele kennis en ervaring, zich deze wetmatigheid moet realiseren. Want in het verlengde van de volkomen voorspelbaarheid van de materie en wetmatigheden waaraan it onderworpen is, is dus ook elk element en onderdeel vallende binnen het begrip it net zo voorspelbaar.

It-keten

Doordat menig it-professional ongetwijfeld goed is in haar of zijn vakgebied, gaat deze wetmatigheid ook op voor elke discipline in de it-keten. Vanuit de praktijk weet ik dat menig it-manager of projectmanager geen enkel benul heeft van het bestaan van de wetmatigheid en het gegeven dat er zoiets is als een volkomen voorspelbaarheid. 

En laat dit laatste nu net de bron zijn van alle incidenten, misrekeningen en negatieve events in de it. Want als je stelt dat it volstrekt voorspelbaar is, dan gaat dat ook op voor het voorkomen van die incidenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-02T11:18:00.000Z René Civile


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.