Blyaert Betwist: Ai veegt 1,8 miljoen jobs weg

Gartner Symposium/ITxpo 2017

Ontslagen

Toen z’n moeder een bericht van hem zag met de bekende WTF (What the fuck) afkorting vroeg ze wat dat betekende. Hij reageerde gevat met ‘Waaw, That’s Fantastic’. Dat vertelde Scott Penberthy, Google director en verantwoordelijk voor Applied Artificial Intelligence, voor een volle zaal cio’s op het Gartner Symposium in Barcelona. En ik vermoed dat iedereen, eigenlijk heel de markt nog wat balanceert tussen de twee mogelijke WTF-uitroepen als het over artificiële intelligentie gaat.

Het is nog een vrij prille markt, een forse uitloper van data analytics en data science, vandaag goed voor naar schatting 2,5 tot drie miljard euro. Toch riep Gartner elke cio op om wel degelijk ervaring op te doen met artificiële intelligentie (ai). Dit wordt de technologie van de toekomst, zal leiden tot nieuwe communicatievormen met klanten en eindgebruikers.

Chatbots zijn de eerste geautomatiseerde interactielijnen. Amazon heeft liefst vijfduizend specialisten ingezet om de chatbotfunctie te verbeteren waarbij de vragen van klanten beantwoord worden door een ‘robot’. Bespaart honderden callcenterjobs. Het zijn nog vrij primaire vormen van ai maar het gaat razendsnel. Dankzij Google Translate kan gesproken taal in een handomdraai vertaald worden. Vandaag duurt het nog vijf seconden voordat een zin uit het Engels automatisch omzet wordt in het Chinees. Geef het nog een jaar en het is in realtime, omdat ai helemaal zelflerend is. Vertalers moeten zich zorgen maken voor hun job, maar niet alleen vertalers.

Gartner verwacht dat tegen 2025 liefst 1,8 miljoen jobs zullen verdwijnen wegens oplossingen gebaseerd op artificiële intelligentie. Dat is zoveel als de bevolking van Brussel, Antwerpen en Gent samen. Het goede nieuws is dat er nog altijd volgens Gartner ook 2,3 miljoen nieuwe jobs zullen bijkomen. Maar het is zeer de vraag of die zullen ingenomen worden door de 1,8 miljoen ontslagen werknemers.

1275 ai-experten

Wie vandaag opgroeiende kinderen heeft moet hen zeker eens laten kijken naar mogelijke studies rond artificiële intelligentie. Een van de grootste struikelblokken voor deze technologie is immers het tekort aan ai-experten. Gartner schat dat er amper 1275 zijn. In Parijs zouden er slechts vijftien gedefinieerd zijn, waarvan slechts een handvol uitkijken naar een nieuwe job. Wat betekent dat dan voor een België, waar het aantal inwoners de omvang is van Parijs? Ai-experten zijn meer dan witte raven. Ze zijn zo goed als onvindbaar.

Geen wonder dat de Belgische ai-expert Pieter Abbeel voor zijn nieuwe startup Emboddied Intelligence meteen zeven miljoen euro kan aantrekken. Pieter Abbeel woont in Californië. En daarmee zitten we meteen ook in het hart van het Europese probleem. De ai-kennis zit bijna helemaal in de Verenigde Staten met giganten zoals Amazon, Google, Microsoft en IBM.

'We spelen geen belangrijke rol in Europa', geeft ook Alexander Linden toe, ai-expert bij Gartner. Hij was betrokken bij het Frans-Duitse initiatief om een Europese searchengine uit te bouwen als tegenhanger van Google. Dat project werd in 2006 stopgezet omdat men vond dat men het niet zou halen van Google. Ook hier ontbrak de visie op lange termijn want Europa had er zoveel meer mee kunnen doen. In dit geval betekent WTF inderdaad What the Fuck …

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-08T11:20:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.