Visterin Fileert: Veel vacatures bij CCB

Werken voor het minst cyber-kwetsbare land

Dit artikel delen:
Starter

Quizvraag: hoeveel vacatures staan er open bij het Centrum voor Cybersecurity België (CCB)? Tipje: volgens de eigen website telt het CCB vandaag een vijftigtal medewerkers.

Ik ken het aantal CCB-vacatures, omdat ik er niet kon naast kijken. Tijdens hun recente Cyber Threat Report Event, dat ze elk kwartaal organiseren, verscheen de slide met vacatures herhaaldelijk in beeld. Met telkens de oproep om te solliciteren.

Eigenlijk werd zowat na elke sessie die lijst met vacatures getoond. Dat hadden ze daar duidelijk afgesproken. Tot het me de keel begon uit de hangen. Op het laatst kon ik niet anders denken dan: zijn ze hier nu weer met hun jobs?

26 vacatures

"Als je van België ‘een van de minst cyber-kwetsbare landen in Europa wil maken’, dan heb je daar experten voor nodig"

Oh ja, de quizvraag. Het juiste antwoord is 26. Zoveel vacatures staan er vandaag op hun website. Zelfs voor een fors groeiende organisatie van zowat vijftig man is dat erg veel. Het gaat – zo las ik - van ‘senior certification expert’en ‘inspector certification officer’ via ‘cyber threat intelligence analyst’ naar ‘cybersecurity analyst bij het cert (cyber emergency response team)’. En verder zoeken ze bij het Nationaal Coördinatiecentrum nog een ‘project en program manager’.

Er wordt dus volk gezocht, en dat is natuurlijk niet enkel bij cyberspecialisten het geval. Zowat elk beroep is vandaag een knelpuntberoep geworden. Personeel vinden lijkt vandaag zelfs belangrijker dan klanten vinden.

Als je van België ‘een van de minst cyber-kwetsbare landen in Europa wil maken’, een slogan die ik tijdens het event ook herhaaldelijk zag opduiken, dan heb je daar experten voor nodig. Je kan dat wel zeggen, je moet het ook waarmaken. En dan kan je situaties waarin defensie verzeild raakte, en waar ze zwaar worstelden met een cyberaanval, missen als kiespijn.  

Mont Ventoux

De grote vraag is natuurlijk: hoe gaan ze bij het CCB al die experten-profielen vinden? Cybersecurityspecialisten zijn gegeerd, ook in de privésector, waar ze iets makkelijker met bedrijfswagens of andere extralegale voordelen kunnen zwaaien. Of gewoon met geld. En vaak is het: hoe gespecialiseerder, hoe schaarser én duurder.

Het CCB is ook maar één publieke organisatie, want er zijn er nog andere, die ook cyberexperts zoeken. Denk aan defensie dat de komende maanden en jaren een autonome cybermacht uitbouwt. Of aan de politie. Die hebben ook allemaal hun vacatures.

De zoektocht naar talent wordt een steile beklimming, vergelijkbaar met de laatste kilometers van de Mont Ventoux. Ik denk dat ze dat bij het CCB (en ook bij andere organisaties) ook wel beseffen dat dat heel moeilijk wordt. Maar sommige zaken kunnen helpen.

Zoek zeker niet naar de witte raaf. De vaak gehoorde ‘hire for attitude, train for skills’-aanpak lijkt me al onvermijdelijk. Geef naast voldoende senior-profielen zeker de kans aan jongeren. Besef dat een aantal van hen snel andere oorden zal opzoeken (waar ze meer kunnen verdienen). Creëer tegelijk een interessante werkplek met veel autonomie en boeiende projecten. En zeker jonge mensen vinden een job met maatschappelijke meerwaarde ook wel belangrijk. Ook dat speelt een rol.

Samenwerking

En tenslotte: werk samen met andere, internationale organisaties, want cybercriminaliteit stopt niet aan de grenzen.  En sta open voor andere vormen van talent. Het feit dat de CCB- vacatures openstaan voor iedereen vanuit de EU, kan ook helpen.

Kortom, alle beetjes kunnen helpen. En dus ook een slide tijdens je event. Vol vacatures.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-28T12:01:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.