Begin 2000 maakte hij na zijn periode bij IBM voor Motorola nog een studie waarin hij concludeerde dat de semafoon nog een opmars zou maken. Een semafoon of een pager was een toestel waarbij je voorgeprogrammeerde ‘sms-jes’ kon sturen. Zijn studie werd terecht weggelachen. De semafoon was dood.
Ik moest eraan denken toen ik las dat IBM een aantal softwareoplossingen, waaronder Lotus Notes en Lotus Domino, verkocht aan HCL voor zo’n 1,8 miljard dollar. Het was niet echt een verrassing want IBM had twee jaar geleden reeds een overeenkomst gesloten met de Indiërs voor de verdere ontwikkeling van de Lotus-producten.
IBM zelf kocht in 1995 Lotus Notes voor 3,5 miljard dollar (vandaag zou dat 5,8 miljard dollar waard zijn). Bruno Segers, de huidige voorzitter van Flanders Investment & Trade, leidde toen de Benelux-activiteiten. Geen toeval dat hij in 2001 als ceo overstapte naar Microsoft Belux. Microsoft heeft de hele markt zo goed als ingepalmd.
900 miljoen
Lotus Notes en Domino hebben echter lange tijd het bedrijfsleven gedomineerd. Het ging vooral om grote ondernemingen met meer dan vijfhonderd werknemers. Tot in 2009 gaf IBM nog cijfers toen het uitpakte met 150 miljoen gebruikers. In 2015 zou IBM volgens schatting wereldwijd nog 36.000 actieve Notes/Domino-bedrijfsklanten gehad hebben met een gemiddelde van duizend licenties, goed voor 25 euro per licentie. Dat zou een omzet beteken van zo’n negenhonderd miljoen dollar. Vandaag zouden er nog 23.000 bedrijfsklanten zijn, wat nog altijd opvallend veel is. iDatalabs rekende uit dat Notes en Domino elk nog zo’n 7 tot 8 procent hebben van de collaborative softwaremarkt.
Het duurt lang voor de dino’s uitsterven en we krijgen ongetwijfeld nog grote aardschokken in het softwarelandschap te verwerken. Ik heb het nooit voor de Lotus-houding gehad. Het zit gewoon niet lekker.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: