Blyaert Betwist: Wie liegt? NBB of BIPT?

Dit artikel delen:
Problemen

Het is opmerkelijk en het kan vermoedelijk alleen in België. Op 10 februari stelt gouverneur Jan Smets het jaarverslag voor van de Nationale Bank voor. Daaruit blijkt dat de telecomdiensten in ons land gemiddeld 19,5 procent duurder zijn dan in de ons omringende landen. Drie dagen later, op 13 februari, stuurt de regelgever, het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) een persbericht uit: ‘België behoudt veelal een gemiddelde prijsniveau ten opzichte van de buurlanden’.

Volgens de zeer gedegen studiedienst van de Nationale Bank en de werkgroep telecom onder leiding van directeur Marcia De Wachter, zijn de telecomdiensten in België dus 19,5 procent duurder dan in de buurlanden. 19,5 procent! ‘Gene kattepis’ zou gewezen VRT-nieuwsanker Jan Becaus zeggen. Het jaarverslag vermeldt dat ‘enkele belangrijke telecomoperatoren (lees Proximus en Telenet) in februari 2015 en begin 2016 hun tarieven verhoogden waardoor de inflatie in deze categorie opliep tot 4,2 procent.’ Bijna dubbel zoveel als de prijsstijgingen in de hele categorie diensten.

Dat is uiteraard vervelend nieuws voor minister Alexander De Croo, verantwoordelijk voor de digitalisering én dus ook de telecomsector, inclusief de regelgever, het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie. De timing is dan ook vreemd. Datzelfde BIPT stuurt enkele dagen later een persbericht met een titel waaruit blijkt dat de Nationale Bank het helemaal fout heeft: België zit wel op het gemiddelde van de buurlanden. De prijzen voor mobiele telefonie en mobiel internet zijn sinds 2015 stabiel.

Triple Play

Pas helemaal op het einde geeft de regelgever in het persbericht schoorvoetend aan dat Triple Play (vaste telefonie, internet en televisie) in ons land ‘eerder duur tot duur is’. Nochtans is België een van de landen die bijzonder sterk scoren bij de verkoop van de Triple Play. Telenet telt ruim 1,1 miljoen Triple Play klanten. Bij Proximus nemen meer dan de helft van de klanten Triple of Quadruple (inclusief gsm) diensten op.

Wat blijkt uit de overigens bijzonder sterke studie van het BIPT dat een Belg voor Triple Play gemiddeld 65 euro per maand betaalt. Alleen Luxemburg doet het slechter. In Nederland betaal je 57 euro, in Duitsland 53 euro en in Frankrijk zelfs amper 37 euro voor krek hetzelfde aanbod. Dat is bijna de helft van het tarief in ons land. Voor Quadruple Play betaal je in ons land gemiddeld 79 euro. In Frankrijk kom je weg met 54 euro.

Het is dus op z’n minst vreemd dat het Belgisch Instituut in haar persbericht de eigen studie tegenspreekt. Bovendien hebben Proximus en Telenet recent hun prijzen nog verhoogd. Bij Telenet betaalt de eindgebruiker 2 procent meer. Het was dan ook best grappig dat Telenet in het persbericht aankondigde dat het de prijsverhoging doorvoerde om ‘de digitale economie te ondersteunen’. 

Correctie: Het persbericht en de studie van het BIPT dateren van 13 december en is dus geen reactie op de cijfers van de Nationale Bank van België.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-15T11:48:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.