Visterin Fileert: De sterkste merken in it-diensten

Het bureau Brand Finance maakt elk jaar zijn rankschikking bekend van de tien grootste merken in it-services. Die lijst is globaal, en niet helemaal representatief voor de Europese en Belgische markt. Daar passen we een mouw aan.

Vikrant Sarin, managing director bij sourcing adviseur S-square, vroeg zich af hoe zo’n lijst in ons land eruit zou zien. Welke it-dienstverleners hebben het sterkste merk?

Laat ik beginnen met de internationale lijst, want dat is het startpunt. De wereldwijde top tien van it-dienstenleveranciers met het sterkste merk ziet er zo uit:

 1. Accenture
 2. TCS (Tata Consulting Services)
 3. Infosys
 4. IBM
 5. Cognizant
 6. Capgemini
 7. Wipro
 8. HCL
 9. NTT
 10. Fujitsu
Bron: Brand Finance, 2021

Accenture is opnieuw het wereldwijde topmerk voor it-diensten, en dit met een ruime voorsprong. TCS en Infosys halen dit jaar IBM in en worden respectievelijk tweede en derde. In de wereldwijde lijst staan drie Amerikaanse bedrijven (Accenture, IBM en Cognizant). Japan heeft er twee (NTT en Fujitsu), en Europa (Frankrijk) slechts een: Capgemini op zes. Er zijn er maar liefst vier uit India, waarmee dat land het best is vertegenwoordigd.

Cap en Atos

"Ook Capgemini plaats ik hoger wat betreft onze markt, eerder op vier dan nu op zes bij de internationale lijst"

Hoe zou de Belgische lijst eruitzien? Daar begint mijn inschatting. Wel, ik zou IBM alvast hoger plaatsen, minstens op drie. Niet enkel omdat het een bekende naam (en vooraanstaand it-merk) is, maar omdat Big Blue toch ook stilaan zijn weg omhoog heeft (terug)gevonden.

Ook Capgemini plaats ik hoger wat betreft onze markt, eerder op vier dan nu op zes bij de internationale lijst. En bovendien mis ik nog Europese namen. Dan denk ik aan Atos. Die heeft een moeilijke periode gehad, maar blijft in onze contreien een sterk merk. Die twee namen gaf ik door aan Vikrant Sarine, en hij kon zich er in vinden.

En dan de Belgische lijst

Tot dusver hebben we een Europese lijst, maar daarom nog geen Belgische. En ook Belgische it-dienstenleveranciers - denk aan Cegeka, Cronos, RealDolmen (voorheen Belgisch) en NRB - hebben een sterk merk. En dan zijn er nog Proximus en Telenet. Ook sterke merken, maar ik laat ze buiten beschouwing omdat ik me focus op pure it-dienstenleveranciers. Eenzelfde reden waarom ik Deloitte als consultant bijvoorbeeld niet meeneem.

Van de Belgen selecteer ik Cegeka dat zich de voorbije jaren flink heeft opgewerkt. Jaren geleden moest ik bij de naam Cegeka denken aan een medicijn of farmabedrijf. Die tijd is al lang voorbij. Cegeka zet zijn Europese opgang volop verder. Ook NRB haalt mijn persoonlijke Belgische 'it-services brand top tien'. Waardoor Fujitsu net afvalt.

Een top tien die ik verder op de bovenstaande internationale top tien baseer. Alleen plaats ik NTT iets hoger, mede door de historiek met Dimension Data. Om tot deze lijst te komen:

Waardevolste merken bij it-dienstenbedrijven in België:

 1. Accenture
 2. TCS (Tata Consulting Services)
 3. IBM 
 4. Capgemini
 5. Atos
 6. Cegeka
 7. NTT
 8. Infosys
 9. Cognizant
 10. NRB


Maar natuurlijk is dit een persoonlijke, maar (al zeg ik het zelf) doordachte inschatting. Er zijn evenwel nog honderden verschillende andere top-tienlijsten op te stellen. 

En bovendien verandert de wereld constant. Ook it-outsourcing is iets wat Sinek als een oneindig spel zou omschrijven. Want in tegenstelling tot bij voetbal of schaak is het nooit voorbij. Niemand fluit af of geeft zich gewonnen. De strijd gaat altijd maar verder. 

Niet eens met de top-tienlijst? Stuur me gerust een mail of zet het in de commentaar. Want binnenkort stellen we een nieuwe lijst samen. Een oneindig spel, je weet wel.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-10T11:04:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.