Visterin Fileert: Wie wil cyberspeurder worden?

Cybercriminaliteit piekt, cyberpolitie nog steeds op halve kracht

Dit artikel delen:
zwaailicht politieauto

Het is een oud zeer: het nijpend tekort aan cyberspeurders bij de politie. Drie jaar geleden raakte de helft van de plaatsen al niet ingevuld, en dat is vandaag eigenlijk nog steeds het geval. Alleen zijn de uitdagingen alleen maar toegenomen.

We schreven er drie jaar geleden al over. Toen was slechts de helft van het kader van Federal Computer Crime Unit (FCCU) bezet. Drie jaar later zijn daar slechts vier mensen bij gekomen. Bijna één extra per jaar dus.

Slechts 26 van de 44 zitjes bij de FCCU zijn ingenomen, volgens de laatste cijfers. Ook verscheidene regionale units kampen met een tekort aan cyberspeurders.

Probleem 1: loon & voorwaarden

"“Wie bij de cyberpolitie werkt, is daarom nog geen politieman”"

Opmerkelijk is dat niet. In tegenstelling tot sommige andere overheidsberoepen krijgt de politie danige (loon)concurrentie van de privésector. Mensen met een identieke it-opleiding (en ervaring) krijgen daar doorgaans een hoger loon aangeboden. En dan hebben we het nog niet over extra’s, zoals een bedrijfswagen, wat in menige it-job vandaag gewoon de standaard is.

Maar terwijl de politie dus kampt met een nijpend tekort aan gespecialiseerde cyberspeurders, piekt intussen wel de cybercriminaliteit als nooit voordien.

Probleem 2: twee statuten

It-profielen en security-mensen die dan toch voor een loopbaan bij de politie kiezen, komen meteen voor een tweede dilemma te staan: verdergaan als politieman (vrouw), of als burgerpersoneel? 

Om volwaardig politieman (of vrouw) te zijn moet je namelijk een aangepaste opleiding volgen, maar in heel die periode heb je dan amper met it en it security te maken. Wil je je wel bijscholen, dan moet je dat grotendeels op eigen kracht doen. Een zekere dedication is dus wel vereist.

Een zogenaamde burgerloopbaan dan maar, zou je dan denken. Maar dan kijk je aan tegen een loonkloof, vermits politiecollega’s meer verdienen (zie probleem 1). En je bent ook geen echte politieman. Je zal namelijk niet bij alle politie-opdrachten (kunnen) worden ingeschakeld. Ook als die (zoals huiszoekingen) wel in het verlengde liggen van je cyberwerk.

Oplossing 1: loon & voorwaarden

Toch is het aantrekken van meer it-profielen uit het zogenaamde burgerleven een van de pistes waarmee de politie het acute tekort aan cyberspeurders zo snel mogelijk moet opvangen. 

Deze specialisten kunnen met hun specifieke kennis dan analyses uitvoeren, waarvan de resultaten door hun teamgenoten met politiebevoegdheid tot actie kunnen leiden. Maar (en dat is cruciaal) een aangepaste vergoeding zou natuurlijk wel op zijn plaats zijn.

Oplossing 2: samenwerking

Al is het loon maar één kant van het verhaal. Want er is (ook voor de privésector) nu eenmaal een groot tekort aan securityspecialisten. Om te beginnen is cybercriminaliteit bestrijden natuurlijk ook een kwestie van internationale samenwerking tussen politiediensten, daar kan mogelijk ook nog een efficiëntieslag in worden gemaakt. 

En bovendien is er nog andere samenwerking. Zoals Pascal D’Eer, de chief risk officer bij de Belgische Federale Politie, onlangs ook al insinueerde tijdens een webinar over security en backup. De politie zal voor de bestrijding van cybercriminaliteit bij de privésector (moeten) gaan aankloppen voor extra ondersteunende diensten. Dat verhaal ligt natuurlijk gevoelig, maar het lijkt onvermijdelijk. 

Als de politie de voorbije drie jaar er niet in slaagde om de helft van de cyberspeurders aangevuld te krijgen, zal dat op korte termijn ook niet gebeuren. De cybercriminelen zullen er alvast niet op wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-24T11:57:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.