Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Voorspelbaarheid van digitaal automatiseren

De toenemende it-incidenten in de organisaties zijn volkomen aanwijsbaar en te voorkomen indien men weet dat digitaal automatiseren volkomen voorspelbaar is.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen een ‘gewoon’ project en programma management en it. Daar waar men bij dat ‘gewoon’ project management dynamiek kan en mag accepteren, zonder vaak noemenswaardige gevolgen, is dit bij de statische it volkomen ongewenst en resulteert dan ook onmiddellijk in, volkomen voorzienbaar en voorspelbare, gevolgen.

Nog steeds gaat het mis in en met it-trajecten en projecten. Verschillende globale bronnen spreken van zo’n 52 procent in het bedrijfsleven en meer dan 85 procent bij overheden. Slaat men de tal van met commercie gelardeerde publicaties er op na, dan is het klaarblijkelijk opperst succes wat de klok slaat en tegenvallers en fiasco projecten zijn natuurlijk aan menig auteur en project manager voorbij gegaan.

Iets wat telkens weer een issue is voor zowel de it-professional, uiteraard met alle respect, en de executive, stakeholder, bestuurder, is dat men nog steeds niet weet dat digitaal automatiseren volkomen voorspelbaar is. In de commerciële hausse van tal van publicaties, methodieken, elkaar steeds sneller opvolgende, vooral commerciële methoden en apparatuur, weet de it-commercie en de it-professional dit klaarblijkelijk nog steeds niet over te brengen op haar/zijn klant. Dat is een groot en gevaarlijk hiaat want alle incidenten, klein of grootschalig zijn de gevolgen  volkomen voorspelbaar en ernstig.

Hoe goed de it-expert wellicht kan zijn in haar/zijn individuele discipline, men begrijpt heel weinig van de basis van hetgeen zij uitvoeren, digitaal automatiseren en dat it niet meer is dan de methoden, processen, procedures, bemensing en apparaten om digitale automatisering uit te voeren. Het blijkt hier dat meer dan 70 procent van de it-professionals dit niet weet over te brengen aan de 99 procent van het non it-management en bestuur, dat door al die black boxen en bomen het serverpark niet meer ziet.

Digitaal automatiseren en ketenconsequenties

De wetmatigheden van digitaal automatiseren zijn gelijk de voorspelbare wetmatigheden van de rij dominostenen en de getallen per steen daarop vermeld. Wanneer de it-professional zich niet op de hoogte stelt van de keten, de aansluitingen, de eigen essentiële verantwoordelijkheden, weet men in ieder geval én ding volkomen zeker, dat die vroeg of laat, aantoonbaar, bijdraagt aan de gevolgen van, eveneens volkomen aantoon en aanwijsbaar, individueel falen.

Er is medio 2016 becijferd dat het individuele it-incident in het Belgische mkb 78.700 euro bedroeg en dat dit getal voor 2017 zelfs 10 tot 15 procent hoger zou bedragen. Wanneer men het heeft over de grotere organisaties dan spreekt men al gauw van minimaal het dubbele. Let wel, volkomen te voorkomen it-incidenten aangezien digitaal automatiseren, dus ook it in al haar facetten, volkomen voorspelbaar is. 

Dat het een kwestie van statistiek en tijd is dat u wellicht het slachtoffer zal worden van een cybercrimineel, dat is juist, maar dat gevaar is marginaal en becijferbaar. Dat u daarentegen het slachtoffer zal worden van een it-incident dat van binnenuit plaats zal vinden, kent een ratio van 15:85 . Dat wil zeggen dat de kans dat dit incident van binnenuit zal plaats nemen 85 procent zal bedragen

En dat juist zou u ernstig aan het denken moeten zetten als u nu weet dat digitaal automatiseren, 100 procent voorspelbaar is, evenals de consequenties. Zo ook het voorkomen uiteraard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-29T10:23:00.000Z René Civile


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.