Close the Gap is Social Innovation of the Year

Olivier Vanden Eynde, ceo van Close the Gap

Close the Gap is door Computable uitgeroepen tot Social Innovation of the Year. Deze prijs wordt uitgereikt aan een organisatie die inspeelt op de maatschappelijke noden en technologie inzet voor sociale inclusie. Close the Gap bestaat zestien jaar, slaagde erin om de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu als ere-voorzitter binnen te halen en biedt minderbedeelden in Afrika en in de Belgische vierde wereld een digitale toekomst.

Tuut-tuut

Gewezen Close the Gap voorzitter Wim Blonk en ceo Olivier Van den Eynde vroegen een rendez-vous met Desmond Tutu in Kaapstad. Desmond, een matinée vogel, sommeerde hen in alle vroegte in zijn kantoor. Meteen stelde hij een eis. ‘ik bel altijd eerst es naar mezelf’. Wim en Olivier waren perplex, maar Tutu nam de bakelieten telefoon (met draad) en vroeg in de hoorn: ‘Who is the best archbishop in the world’. En telkens weer hoorde hij ‘Tuu-tuu, Tuuu-tuu’. Wim en Olivier waren als aan de grond genageld maar het was zo grappig dat het ijs gebroken was. Tutu werd ere-voorzitter en de deuren gingen open op voor Close the Gap. Gewezen Europees commissaris Neelie Kroes sprong op de kar alsook ex-minister Alexander Decroo.

Vorig jaar is de eerste Computable Award voor Social Innovation of the Year uitgereikt. Passwerk mocht de prijs in ontvangst nemen. De organisatie biedt vandaag meer dan honderd medewerkers met een autisme-spectrumprofiel aan een job. Close the Gap is een meer dan waardevolle opvolger.

Oprichter en bezieler Olivier Vanden Eynde weet als geen ander mensen te verbinden rond zijn project en is ook al meermaals op de koffie gevraagd bij koning Filip. Zijn missie is om vooral in Afrika de digitalisering te versnellen en een quantum leap aan te bieden dankzij het aanbod van computers, servers en andere digitale oplossingen die daardoor een tweede leven krijgen.

Close the Gap haalt bij Belgische bedrijven zoals Umicore toestellen op die afgeschreven zijn, die worden gecleand zodat er geen spoor meer over is van de gehanteerde data, vervolgens selecteert en verscheept naar het Afrikaanse continent of dichterbij, in ons land waar nog heel wat kinderen geen computer in huis hebben. Close the Gap wordt daarbij gesteund door Deloitte, de domeinnaamspecialist DNS.be en andere it-bedrijven en ondernemingen.

In 2009 lanceerde Close the Gap tevens WorldLoop waarbij het zich toelegt op e-waste, het recycleren van afgeschreven computertoestellen waarbij waardevolle metalen weerhouden worden. Met succes, vandaag heeft het al meer dan 2.500 ton e-waste verzameld en heeft het bijna zestigduizend certificaten uitgereikt aan bedrijven. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van Close the Gap.

Intussen heeft Vanden Eynde zijn grenzen opnieuw verlegd en is hij met zijn gezin verhuisd naar Kenia waar hij een digital hub geopend heeft in Mombassa. Daar kunnen lokale startende ondernemers aan de slag gaan en een digitale toekomst uitbouwen. Covid-19 heeft een en ander wel wat vertraagd maar Close the Gap blijft ook na zestien jaar nog steeds toonaangevend en waardevol. Meer nog, het zet duurzaamheid en hoe op de lange termijn omgaan met digitale oplossingen helemaal op de kaart. Het is dan ook een terechte winnaar van de Social Innovation of the Year 2020.

Genomineerden

De andere genomineerden waren BeCode dat sinds enkele jaren gratis programmeeropleidingen biedt voor studenten en werklozen. Recent werd nog de Academy for Digital and Data Talent opgericht.

Ook Coderdojo is een belangrijke speler. Het initiatief ontstond in 2013 en laat kinderen vanaf 7 jaar spelenderwijs de computertaal leren.

Molengeek uit Sint-Jans-Molenbeek biedt dan weer opleidingen voor technologiejobs aan jongeren met diverse achtergronden. Het begon als een codeerschool voor kansarme jongeren maar is uitgegroeid tot een co-working-plaats en een incubator.

En tenslotte is er ook nog het onvolprezen WeGoStem-initiatief dat leerlingen in het vijfde en zesde studiejaar enthousiast wil maken om te kiezen voor een Stem-studierichting in hogeschool of universiteit. Recent wees het er nog op dat de eindtermen in het onderwijs te weinig de nadruk leggen op Stem-kennis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-16T09:52:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.