Kwart bedrijven gebruikt 'illegale' software

cybercrime

Bijna een kwart (23 procent) van de pc-software in België is ongelicentieerd. Dat is een daling van 1 procentpunt ten opzichte van het vorige peilmoment uit 2013. Zo blijkt uit de ‘Global Software Survey’ van BSA. Het deed onderzoek naar softwarelicenties bij consumenten, it-managers en mensen die gebruikmaken van bedrijfs-pc’s.

Het onderzoek van BSA toont aan dat heel wat bedrijven ongelicentieerde software gebruiken. in België komt dat neer op 23 procent. Internationaal gezien is dat een relatief goede score, stellen de onderzoekers. In 2013 was het vorige peilmoment. België laat een daling zien van 1 procentpunt. BSA schrijft deze daling toe aan het feit dat bedrijven vaker software asset management (SAM) toepassen en software steeds meer wordt afgenomen op abonnementsbasis.

Toch is een aandeel van bijna een kwart van alle software nog steeds hoog. ‘Gezien de connectie tussen cyberaanvallen en incompliant pc-software, spelen individuen en bedrijven met vuur wanneer ze software zonder licenties installeren’, schrijft de BSA. ‘De kans dat de gebruiker malware tegenkomt wordt hiermee namelijk veel groter, en de kosten van het omgaan met malware-incidenten zijn hoog: zo kostten cyberaanvallen bedrijven alleen al in 2015 meer dan vierhonderd miljard dollar. Er is dan ook nog ruimte voor verbetering.’

Bewustzijn

Ondanks deze cijfers, laten de resultaten zien dat er wel degelijk veel bewustzijn is voor het probleem. Cio’s maken zich vooral zorgen om dataverlies naar aanleiding van beveiligingsincidenten. Daarnaast geven ze aan dat het vermijden van beveiligingsdreigingen voor hen een belangrijke reden om ervoor te zorgen dat de pc-software op hun netwerken legitiem en volledig gelicentieerd is. In de bredere enquête onder werknemers, zegt 60 procent dat het beveiligingsrisico van ongelicenseerde pc-software een belangrijke reden is om legitieme, volledig gelicentieerde software te gebruiken.

De onderzoekers stellen dat bedrijven de cybersecurityrisico’s van ongelicentieerde pc-software kunnen beperken door alle software aan te kopen bij legitieme bronnen en door het instellen van een in-house software asset management-programma (SAM).

De BSA startte vorige maand met een campagne om bedrijven te informeren over en motiveren voor het correct gebruik van softwarelicenties. Het spitst zich toe op bedrijven met een ‘verhoogd risicoprofiel’, namelijk kmo’s in transport- bouwsector en productiebedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-25T11:07:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.