België in Europese kop van ai-onderzoek

Dit artikel delen:

Belgische bedrijven moeten nauwelijks onderdoen voor hun Europese concurrenten als het over de ontwikkeling van artificial intelligence (ai) gaat. Uit een studie die Ernst & Young uitvoerde in opdracht van Microsoft blijkt dat Belgische bedrijven erg actief zijn met artificiële intelligentie.

Het voorbije decennium is er voor ruim negen miljard euro geïnvesteerd in ai-technologie via acquisities of kapitaalsinjecties. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de marktleiders, maar België zit met een zevende plaats op de investeringsranglijst mee in de kopgroep. Ons land was de voorbije tien jaar goed voor meer dan 100 miljoen euro investeringen in startups die met ai werken. Dat is ruim tweemaal zo veel als bijvoorbeeld Nederland en we laten ook landen als Finland, Ierland, Italië, Noorwegen en Zwitserland achter ons.

Belgische bedrijven die investeren in kunstmatige intelligentie zien vooral heil in technologieën als machine learning (81 procent), dat computers patronen laat ontdekken in grote aantallen gegevens. In vergelijking met Europa zien ze meer potentieel in intelligente robots (62 versus 44 procent) en natural language processing (48 versus 40 procent). AI voor virtuele agenten, spraakherkenning en tekstanalyse scoren minder goed. Bijna alle bevraagde organisaties (89 procent) willen met behulp van ai vooral operationeel efficiënter werken, door slimme voorspellingen te maken, processen te automatiseren of gebruikerservaringen te personaliseren. In onze contreien wordt ai dan ook vooral ingezet voor predictive maintenance, en om consumentenbehoeften beter te voorspellen en zo de supply chain te optimaliseren, en voor de automatisering van logistieke operaties.

AI krijgt veel aandacht van het topmanagement van de bevraagde Belgische bedrijven (90 procent), veel meer dan in de rest van Europa (71 procent). Volgens het onderzoek denkt 65 procent dat kunstmatige intelligentie een belangrijke impact kan hebben op de kernactiviteit van zijn organisatie en 57 procent van de ondernemingen denkt dat artificiële intelligentie een impact zal hebben op activiteiten die ze vandaag nog niet hebben opgestart.

Aan het onderzoek van Ernst & Young namen 277 grote ondernemingen uit zeven sectoren en vijftien Europese landen deel, waarvan eenentwintig uit België. De respondenten hebben allen beslissingsbevoegdheid over ai-projecten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-31T12:17:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.