Groei clouddiensten verdubbelt winst Microsoft

Microsoft Azure

Softwaregigant Microsoft behaalde in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan twee keer zoveel winst als een jaar geleden: 6,5 miljard dollar (5,59 miljard euro). Het bedrijf dankt dit aan de flink toegenomen clouddiensten.

Dit is meer dan een verdubbeling van de winst van 3,1 miljard dollar (2,67 miljard euro) die in dezelfde periode vorig jaar werd genoteerd. De omzet is met dertien procent toegenomen naar 23,3 miljard dollar (twintig miljard euro).

PC-markt krimpt

Net als bij de eveneens Amerikaanse softwareonderneming Oracle is de omzet van clouddiensten gegroeid en is de cloud de grootste aanjager van de winststijging. ‘Innovatie van onze cloudplatforms hebben de sterke resultaten dit kwartaal gedreven’, zegt Microsoft-ceo Satya Nadella. Het bedrijf ziet dan ook een groei in omzet bij al zijn clouddiensten.

De tak Intelligent Cloud, waar clouddienst Azure onder valt, noteert een omzet van 7,4 miljard dollar (6,4 miljard euro), een groei van elf procent ten opzicht van vorig jaar. Door meer in te zetten op de cloud, hoopt Microsoft de afnemende inkomsten door een krimpende markt voor pc's op te vangen. In het tweede kwartaal daalde de omzet met twee procent naar 8,8 miljard dollar.
Microsoft meldt in zijn cijfers ook dat er nu 27 miljoen consumenten een abonnement hebben op Office 365. Het in 2016 overgenomen zakelijke sociaal netwerk LinkedIn zorgt voor een omzet van 1,1 miljard dollar (945,6 miljoen euro).

Voor de aanstaande reorganisatie waarbij duizenden werknemers worden ontslagen, heeft Microsoft 306 miljoen dollar (263 miljoen euro) gereserveerd.

Volledig boekjaar 2017

Voor het volledige boekjaar 2017, dat afliep op 30 juni 2017, noteert Microsoft een omzet van negentig miljard dollar (77 miljard euro), met daarbij een nettowinst van 21,2 miljard dollar (18,2 miljard euro).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-21T08:09:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.