Google komt met platform voor appbeheer in multicloud

Met Anthos hoeven beheerders en ontwikkelaars niet steeds andere technologie aan te leren

Thomas Kurian is sinds begin 2019 ceo bij Google Cloud

Google Cloud heeft een nieuw platform waarmee je toepassingen runt, beheert en beveiligt terwijl ze op verschillende cloudomgevingen staan - zelfs bij concurrerende cloudaanbieders zoals AWS, Azure en Oracle. Anthos is gebaseerd op containertechnologie Kubernetes en vergt minder diverse techkennis.

‘Write once, run anywhere’, omschrijft Thomas Kurian het nieuwe platform. De nieuwbakken topman van Google Cloud presenteerde Anthos tijdens gebruikersconferentie Next 19 die zijn bedrijf deze week in San Francisco organiseert.

Volgens de topman is het grote voordeel van Anthos dat beheerders en ontwikkelaars niet voor elke applicatie en cloudprovider andere technologie hoeven aan te leren. Toepassingen zet je in een container en Anthos doet de rest, is het idee. Google biedt binnenkort een speciale migratietool om huidige applicaties over te zetten van bijvoorbeeld virtuele machines naar een Kubernetes-container. Deze tool is nog in beta.

Multicloudstrategie

Veel organisaties kiezen voor een multicloudstrategie. Volgens Kurian zou 88 procent van de grote bedrijven overwegen om verschillende applicaties in verschillende clouds onder te brengen. Een belangrijk argument daarbij is het voorkomen van vendor lock-in en het minimaliseren van performancerisico's. Om problemen bij het beheer van zo’n complex applicatielandschap voor te zijn, heeft Google dus besloten tot Anthos.

Volgens marktvorser Canalys heeft Google, met een marktaandeel van bijna tien procent, nog een lange weg te gaan voordat het aansluiting vindt bij de cloudmarktleiders Amazon (32,3 procent) en Microsoft (16,5 procent). De markt groeit echter razendsnel en dus zijn de belangen groot.

Amazon en Microsoft

Anthos is een doorontwikkeling van Google’s Cloud Services Platform dat in 2018 werd aangekondigd. In tegenstelling tot het multicloudplatform Anthos, bieden Amazon en Microsoft alleen tools voor de integratie tussen hun ‘eigen’ cloudomgeving en de on premise-omgeving bij de klant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-10T16:55:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.