Vlaamse gemeenten lanceren eigen smart city-cloud

Cloud

Cipal Schaubroeck, waarin ruim 250 Vlaamse gemeenten, ocmw's, provincies en intercommunales participeren, en klimaatbedrijf Nuhma, dat in handen is van 42 gemeenten, hebben de onderneming myCSN opgericht. Met hun cloudplatform kunnen steden en gemeenten snel en betaalbaar hun smart city-toepassingen introduceren.

MyCSN wil in elke Vlaamse gemeente binnen de vijf jaar minstens twee smart city-toepassingen opstarten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld slimme informatieborden, sensoren op straatlantaarns om de luchtkwaliteit en geluidsoverlast te meten of dynamische geleiding van verkeersstromen wanneer scholen openen en sluiten. In 2016 werd gestart met de bouw van het cloudplatform en dat is nu ondergebracht in de onderneming myCSN. Testklanten die intussen een werkende applicatie hebben, zijn s-Lim, buck-e en Onze Stad App.

Alle opslagcapaciteit, rekenkracht, netwerkinfrastructuur en applicaties zijn schaalbaar op maat van de gemeente die er gebruik van maakt. De myCSN-cloud is ook multi-tenant: elke gemeente kan toegang krijgen tot wat zij nodig heeft, volledig afgeschermd van de andere klanten. De steden en gemeenten blijven bovendien altijd eigenaar van hun gegevens. Ze kunnen die eventueel als open data ter beschikking stellen aan anderen, of zelf commercialiseren.

‘We hebben alle troeven om voor ons te kiezen als het over de smart city gaat’, zegt Luc Van Maldeghem, algemeen directeur van myCSN. ‘Er wordt veel gesproken over smart cities en de baten ervan, maar in de praktijk gaat de introductie van dergelijke toepassingen nog te traag, vinden we. Steden en gemeenten zijn vragende partij, maar het is nu moeilijk voor hen. Wij willen het hen gemakkelijk maken om te starten en stap voor stap hun smart dienstverlening uit te bouwen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-25T11:23:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.