‘Populariteit cloud leidt tot schaarste huurlijnen’

Belangenorganisatie NGOF lanceert ‘vijfsterrencriteria’ tijdens Huawei-conferentie

Het toenemend gebruik van de cloud leidt tot een enorme schaarste aan kwalitatief hoogwaardige privélijnen. De vraag naar ‘premium’ huurlijnen en de hoge eisen die hieraan worden gesteld, is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Dat blijkt tijdens de Huawei Analyst Summit in de Zuid-Chinese hightechstad Shenzhen.

Netwerkproviders moeten dringend iets aan dit probleem doen. Lijnen van betere kwaliteit zijn nodig om te voldoen aan de toekomstige eisen van het bedrijfsleven. De groei in ‘zakelijke’ bandbreedte is de afgelopen jaren ver achtergebleven bij de bandbreedte die voor huishoudens beschikbaar is.

Operators staan voor de uitdaging voldoende capaciteit vrij te maken voor de netwerken die deze bedrijfslijnen ondersteunen. Deze netwerken lopen zo langzamerhand vol. Bedrijven vragen niet alleen een hoge beschikbaarheid maar ook een snelle responsetijd en weinig jitter. Verder moeten diensten snel kunnen inspelen op veranderingen in de vraag. Ook online-selfmanagement is belangrijk.

De belangenorganisatie NGOF (Next Generation Optical Transport Network Forum) lanceerde tijdens de Huawei-conferentie zijn ‘vijfsterrencriteria’ voor premium huurlijnen. Naast de vijf eerder genoemde indicatoren zijn vijf kwaliteitsniveaus gedefinieerd. Deze zijn gebaseerd op uiteenlopende gebruikerservaringen. Doel van de nieuwe criteria is de telecomsector meer richting te geven bij de gezamenlijke aanleg van de netwerken die deze huurlijnen ondersteunen. Ook wil de NGOF stimuleren dat grote zakelijke klanten een betere service krijgen.

Zakelijke applicaties

"De markt voor cloud computing heeft in 2020 een omvang van 143,5 miljard dollar"

Volgens onderzoeksbureau IDC zal in 2025 rond de 85 procent van de zakelijke applicaties in de cloud worden uitgerold. Gartner voorspelt dat de markt voor cloud computing in 2020 een omvang heeft van 143,5 miljard dollar. Grote ondernemingen hebben behoefte aan gegarandeerde bandbreedte. De beschikbaarheid van de lijnen kan variëren tussen 99 procent en 99,99 procent.

Voor de snelheid waarmee diensten worden uitgerold, zijn ook criteria ontwikkeld. Dit kan variëren van maanden tot minuten. Omdat in netwerken steeds meer intelligentie wordt ingebouwd en de software verbetert, kan tegenwoordig heel snel extra capaciteit worden bijgeschakeld.

Komst van 5G

Overigens zullen de schaarstes aan bandbreedte met de komst van 5G verdwijnen. De nieuwe generatie netwerken kan ook aanzienlijke aantallen gebruikers tegelijk bedienen. Per cel zijn er duizenden connecties mogelijk.

Huawei ziet de komende jaren vooral veel vraag uit de gezondheidszorg. Gegarandeerd hoge bandbreedte wordt een standaardvereiste bij bijvoorbeeld ziekenhuizen die overgaan tot de cloud, de digitale overheid en aanbieders van over-the-top (OTT)-diensten. Bij deze laatste categorie kan een korte uitval van lijnen enorme verliezen met zich mee brengen.

Overheidsdiensten, financiële instellingen en grote ondernemingen geven de voorkeur aan een combinatie van privé- en hybride cloud uit veiligheidsoverwegingen. Huurlijnen zijn bijvoorbeeld nodig om diverse clouds aan elkaar te koppelen. Organisaties met meerdere vestigingen hebben evenzovele privélijnen nog om toegang te krijgen tot de cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-09T15:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.