IBM komt met nieuwe quantumcomputer

QLab quantum computers

IBM lanceert volgende maand een nieuwe quantumcomputer met 53 qubits. Klanten van IBM kunnen het apparaat benaderen via de cloud. Daarmee is het de krachtigste quantumcomputer die voor het grote pulbliek beschikbaar is.

De nieuwe IBM-machine is niet de krachtigste quantumcomputer tout court, die eer gaat naar een 72-qubits apparaat van Google. Die computer wordt echter alleen intern door Google zelf gebruikt.

De nieuwe quantumcomputer van IBM komt met een vernieuwde processor en kleinere, op maat gemaakte elektronica, zegt Big Blue. Dat moet het apparaat schaalbaar maken en de kans op fouten verkleinen.

IBM zet al enkele jaren zijn schouders onder het beschikbaar maken van quantumcomputers via de cloud (het zogenaamde IBM Q Network). Het bedrijf zal daarvoor ook een nieuw datacentrum openen in New York. Ook de nieuwe machine zal daar gehuisvest zijn. Aanvankelijk zullen er vijf machines van 20 qubit staan, maar dat aantal wordt snel opgetrokken. Andere bedrijven die zich met quantumcomputers bezighouden (zoals D-Wave en Rigetti) hanteren dezelfde strategie.

IBM heeft al een tachtigtal contracten afgesloten met bedrijven, academische instellingen en onderzoekslaboratoria om de qubit-computers te gebruiken, zo weet de site TechCrunch. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-19T09:38:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.