'Een derde van cloudinvesteringen blijft ongebruikt'

Ruim dertig procent van de investeringen die Europese bedrijven doen in clouddiensten, blijven ongebruikt. Dat blijkt uit de Intelligent Technology Index (ITI) van 2019, van it-integrator Insight, waarvoor 1.000 Europese ondernemingen werden benaderd. Waarschijnlijk is de verspilling zelfs nog hoger.

Europese bedrijven spenderen in totaal 29,48 miljoen pond uit aan clouddiensten, daarbij geeft 42 procent aan dat cloud de afgelopen twee jaar van cruciaal belang is geweest voor digitale innovatie in het bedrijf. Uit het onderzoek komt echter ook naar voren, dat ruim 30 procent (8,8 miljoen pond) van de investeringen wordt gedaan in clouddiensten die ongebruikt blijven.

Respondenten noemden tevens de drie grootste uitdagingen voor het beheer van de clouduitgaven: het bepalen van de beste workloads voor de publieke, de private en/of de hybride cloud (44 procent), het plannen en toewijzen van het budget voor cloud (39 procent) en een gebrek aan zichtbaarheid van de gebruikte diensten op het niveau van de kostenplaats, de workload en de toepassingsmogelijkheden (36 procent). De kans is groot dat de verspilling nog hoger komt te liggen, omdat organisaties aangeven moeite te hebben met het optimaliseren van de cloudinvesteringen.

Aantrekken van talent

"Rapport wijst op de gewenste voorzichtigheid rond digitale innovatieprojecten"

Het ITI-rapport toont ook aan dat de investeringen in digitale innovatie toenemen. Ondernemingen investeerden de afgelopen 24 maanden gemiddeld 32,23 miljoen pond in digitale innovatie en zijn van plan de komende twee jaar 42,12 miljoen pond te investeren. Met zeven van de tien respondenten die aangeven dat het belangrijk of zeer belangrijk is voor IT om een consumentenachtige ervaringen te bieden, wordt duidelijk dat het versterken van de positie van werknemers met technologie focus heeft gekregen. Het is volgens 74 procent van de cio’s zelfs zo dat hun organisatie het aanbod van moderne technologie koppelt aan het kunnen behouden of aantrekken van talent. Het rapport geeft ook aan dat organisaties (zullen blijven) investeren in slim gebruik van data. Zo’n 46 procent van de respondenten geeft aan dat geavanceerde analyses de afgelopen twee jaar een cruciale basis vormen om te investeren in digitale innovatie.

Het rapport van dit jaar wijst ook op de gewenste voorzichtigheid rond digitale innovatieprojecten. Twee derde van de ondervraagden geeft aan dat de it-afdeling moeite heeft om aan de hoge verwachtingen van het bedrijf kan voldoen. De afdeling neemt steeds vaker de verantwoordelijkheid voor ingewikkelde transformatieprojecten op zich, terwijl ze daarnaast ook verantwoordelijk zijn voor de overige IT-projecten binnen het bedrijf. Dit in vergelijking met 57 procent in 2018. Tenzij er een verandering in de bedrijfscultuur plaatsvindt, waarbij de verantwoordelijkheid voor digitale innovatie daadwerkelijk wordt gedeeld met de hele onderneming, zal deze trend waarschijnlijk nog toenemen.

De druk op de it-afdeling komt niet alleen voort uit de noodzaak om nieuwe digitale projecten op te leveren, maar ook uit de noodzaak om de kosten en veiligheid onder controle te houden. Gevraagd naar de drie belangrijkste uitdagingen op het gebied van digitale innovatie, koos 46 procent voor de maandelijkse kosten (bijvoorbeeld operationele uitgaven), 44 procent voor de aanloopkosten (zoals investeringsuitgaven) en 38 procent koos voor een beperkt budget. It-beveiliging houdt zeker 60 procent van de respondenten ‘s nachts wakker, 68 procent zegt zelfs dat het de grootste uitdaging is in het beheer van alle It-activiteiten wereldwijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-26T10:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.