Amazon Web Services rolt edge-locatie uit

Cloudinfrastructuur

Amazon Web Services lanceert zijn eerste infrastructuur in België met de opening van een Amazon CloudFront Edge-locatie. De nieuwe edge-locatie komt met het volledige pakket Amazon CloudFront-diensten, inclusief reken-, netwerk- en beveiligingsdiensten als AWS Lambda@Edge, Amazon Route53, Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) Transfer Acceleration, AWS Shield en AWS Web Application Firewall.

AWS heeft al sinds 2016 een kantoor in Brussel, met accountmanagers, solutions architects, technische trainers, business development en specialisten voor zakelijke diensten. Nu komt daar dus een edge-locatie bij. 

Amazon CloudFront is een snelle cdn-dienst (content delivery network) die applicaties, data en video's veilig levert aan klanten over de hele wereld. Volgens Amazon brengt dit voor lokale klanten een latency-vermindering van 28 procent mee bij hun contentlevering. het infrastructuurnetwerk van AWS Global Cloud omvat 197 contactpunten (186 Edge-locaties en elf regionale edge-caches) in 74 steden verspreid over 34 landen.

Veel organisaties in België gebruiken Amazon CloudFront al. Digit, het directoraat-generaal informatica van de Europese Commissie, is er daar een van. Zij doen er beroep op voor bepaalde delen van de website van de Europese Commissie, zoals het audiovisuele portaal.

Een andere openbare instantie die AWS gebruikt, is de Vlaamse regering. De overheid verplaatst alle administratieve transacties tegen 2020 online en ook zij heeft een cloud first-beleid geïmplementeerd om dit te verwezenlijken. Met behulp van AWS heeft de regering een project gelanceerd onder de naam ‘Mijn burgerprofiel’. Hierin staan alle officiële gegevens en documenten van iedere Vlaamse burger. 

‘We gebruiken AWS al jaren vanwege de snelheid en flexibiliteit die het ons biedt en wij zijn heel blij om te zien dat ze infrastructuur in België uitrollen’, zegt Stefan De Smet, afdelingshoofd ict bij Het Facilitair Bedrijf (Vlaamse overkoepelende overheidsdienst). ‘We brengen continu nieuwe toepassingsfuncties uit om onze regionale agentschappen te ondersteunen en de dienstverlening aan de burgers te verbeteren. Nog belangrijker is dat veiligheid centraal staat bij alles wat we doen en met de lokale AWS edge-locatie krijgen we de mogelijkheid om te profiteren van een breed scala aan beveiligingsfuncties van Amazon CloudFront, met name AWS WAF (Web Application Firewall).’

Een private gebruiker is bijvoorbeeld Twipe Digital Publishing, een softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in producten voor uitgevers. Twipe levert interactieve mobiele- en webtoepassingen en is verantwoordelijk voor de technologie achter de digitale edities van de Belgische kranten L'Avenir en La Libre Belgique. Twipe heeft de oplossing op AWS gebouwd om de leespiek in de ochtend aan te kunnen, want dan kan het aantal verzoeken oplopen tot honderdduizend per minuut als de abonnees inloggen om het nieuws te lezen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-23T11:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.