Markt voor iaas groeit als kool

Cloudservice

De wereldwijde markt voor infrastructure-as-a-service (iaas) is in 2019 met meer dan 37 procent aangegroeid. Dat becijferde het marktonderzoeksbureau Gartner. Wereldwijd werd er in 2019 zo’n 44,5 miljard dollar aan iaas uitgegeven, tegen 32,4 miljard in 2018.

De grootste aanbieder van iaas-diensten is Amazon, zegt Gartner, met een marktaandeel van 45 procent. Daarna volgen Microsoft (17,9 procent) en het Chinese Alibaba (9,1 procent) en Google (5,3 procent). Het eveneens Chinese Tencent maakt de top vijf rond met een marktaandeel van 2,8 procent. Dit vijftal is samen goed voor tachtig procent van de totale markt.

Hoewel het marktaandeel van Amazon licht daalde, behaalde het bedrijf van Jeff Bezos wel een ferme omzetgroei uit iaas, van nog geen 15,5 miljard dollar in 2018 naar net geen twintig miljard vorig jaar. Ook alle andere spelers lieten stevige omzetstijgingen optekenen. Bij Microsoft was die te wijten aan groei bij Azure en de stap om die dienst nu samen te verkopen met andere producten.

‘Cloud ondersteunt de push naar digitaal zakendoen, dat bovenaan de agenda's van cio’s blijft staan’, zegt Sid Nag van Gartner. ‘Het maakt technologieën mogelijk zoals de edge, ai, machine learning en 5G. Uiteindelijk heeft elk van deze technologieën een schaalbaar en elastisch infrastructuurplatform met hoge capaciteit nodig, zoals public cloud iaas, waardoor de markt sterk is gegroeid.’

De groeicurve van cloud is ook nog lang niet uitgewerkt, meent Nag. Met dank aan corona. ‘Toen ondernemingen gedwongen werden hun applicaties te verplaatsen naar de publieke cloud als gevolg van de pandemie, realiseerden ze zich de werkelijke voordelen van de publieke cloud en het is onwaarschijnlijk dat ze van koers zullen veranderen. In de herstel- en reboundfase erkennen de cio’s dat ze de workloads niet terug hoeven te brengen naar het bedrijf, wat de uitgaven voor de cloud verder zal verhogen. Het zal ook nieuwe samenwerkingstoepassingen laten evolueren naar opkomende technologieën zoals virtuele realiteit en 360-gradenvideo.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-10T11:39:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.