2020 weer geen boerenjaar voor IBM

Daling

IBM heeft in 2020 een omzet gedraaid van 73,6 miljard dollar, zo’n vijf procent minder dan het jaar daarvoor (77,15 miljard dollar). Ook de winst daalde, van 12,81 dollar per aandeel naar 8,67 dollar. Tien jaar geleden tikte de omzet bij Big Blue nog af op bijna 107 miljard dollar.

Ook voor het vierde kwartaal van dit jaar kon IBM niet voldoen aan de verwachtingen van Wall Street. Het is al het vierde kwartaal op rij dat het bedrijf mindere cijfers moet bekendmaken. Vooral een omzetdaling bij zijn software-afdeling was daar de oorzaak van. Door de economische onzekerheid die de Covid-pandemie meebracht, passen veel grote klanten voor deals op lange termijn. 

De cloud-afdeling deed het wel goed, met een omzet van zo’n 7,5 miljard dollar in het vierde kwartaal, een nieuw record. De software-afdeling moest dan weer 4,5 procent inleveren tot 6,8 miljard dollar, na twee jaar onafgebroken groei. 

Toch stapt IBM met hoge verwachtingen 2021 in. Het bedrijf denkt dat de verkopen weer aan zullen trekken en dat de cijfers zullen verbeteren. De boom in cloud, een verbeterde markt voor zakelijke diensten en een zwakkere dollar moeten IBM weer op het pad van de groei zetten, zo is de hoop. 

Beleggers waren niet bepaald tevreden met de cijfers die IBM voorschotelde. Het aandeel kreeg vrijdag een pandoering van zo’n tien procent.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-25T11:00:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.