AWS krijgt steun uit onverwachte hoek

In een Belgische rechtszaak rond een overheidsgunning ziet de Raad Van State geen graten in het gebruik van een cloudoplossing van het Amerikaanse AWS door een bepaalde partij. Een organisatie die de gunning betwistte, gebruikte dat als argument.

Het gaat om een rechtszaak rond een gunning van opdracht door Vlaamse Overheid rond het uitbaten en inrichten van een mobiliteitscentrale. Die werd uiteindelijk gegund aan het Amerikaanse bedrijf Viavan Technologies. Verliezende en betrokken partijen Qarin en RMC waren het hier niet mee eens en stapten naar de Raad Van State. Dit omdat, naast andere elementen, de winnende partij een Amerikaanse onderneming is die binnen hun geboden oplossing gebruik ging maken van de diensten van AWS.

De aanklagers haalden het advies van de Vlaamse Toezichtscommissie (VTC) aan. De Raad van State stapt hier niet in mee, waarmee de aanklagers de rechtszaak verliezen en hun vordering is verworpen.

Encryptie

Uit de redenering van de Raad van State blijkt dat louter het gebruik van AWS op zich geen (wettelijk) beletsel hoeft te zijn. Dit omdat er maatregelen bestaan om de veiligheid en privacy alsnog te garanderen, waaronder voorafgaande encryptie van de data.

In het arrest geeft de Raad van State aan dat in de bekeken documentatie daarvoor een reeks aan waarborgen is voorzien. Al geeft en toont het betreffende arrest ook niet aan dat al die waarborgen ook echt zijn uitgewerkt, en dat de data dus ook effectief geëncrypteerd naar AWS gaan.

Bovenal geeft het arrest aan dat (rechterlijke) instanties de uitspraak in de zogenaamde Schrems II-zaak – die onder meer het zogenaamde privacy shield ongeldig maakte – soms anders inschatten. Of het alleszins niet interpreteren als een volledige en principiële no-go voor in de Verenigde Staten gevestigde clouddiensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant. Zou u me kunnen laten weten waar dit arrest terug te vinden is? Bedankt.

Hey Jan, je kan het arrest terugvinden via onderstaande link.
https://www.ie-forum.be/artikelen/doorgifte-persoonsgegevens-naar-de-vs

Dank voor je antwoord, Charly.
Groeten, William Visterin

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-31T12:51:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.