Publieke cloud groeit met ruim veertig procent

Amazon blijft marktleider

De wereldwijde infrastructure-as-a-service (iaas)-markt voor publieke clouddiensten is vorig jaar met 41,4 procent toegenomen. Top vijf iaas-aanbieders zijn goed voor ruim vier vijfde van de markt. Amazon is marktleider, Microsoft uitdager en Google de grootste groeier.

Dat blijkt uit cijfers die Gartner bekendmaakte. In totaal gaat het om een markt van 85 miljard euro, een stijging ten opzichte van zestig miljard euro in 2020, aldus Gartner. Amazon behield vorig jaar dus de koppositie, gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en Huawei. ‘De iaas-markt blijft onverminderd groeien nu cloud native de primaire architectuur wordt voor moderne workloads’, oppert Sid Nag, top-analist bij Gartner. ‘

In 2021 waren de top vijf iaas-aanbieders goed voor meer dan tachtig procent van de markt. Amazon bleef de wereldwijde iaas-markt aanvoeren met een omzet van 32 miljard euro in 2021 en 38,9 procent marktaandeel.

Microsoft volgde op de tweede plaats met een aandeel van 21,1 procent, met een omzet van meer dan 17,8 miljard euro aan iaas in 2021. ‘Aangezien veel organisaties al vertrouwen op de bedrijfssoftware en -diensten van Microsoft, is Azure gepositioneerd om kansen te benutten in bijna elke verticale markt’, klinkt het bij Gartner. In vergelijking met Amazon wint Microsoft aan marktaandeel in de wereldwijde iaas-markt. Amazon stelt daar dan tegenover dat het zelf in absolute getallen nog steeds de grootste groei laat optekenen.

Google

Alibaba was opnieuw de nummer drie iaas-leverancier van publieke clouds wereldwijd met een marktaandeel van 9,5 procent. Terwijl Alibaba de Chinese cloudmarkt blijft leiden, is het ook klaar om de toonaangevende regionale provider te worden in Indonesië, Maleisië en andere opkomende cloudmarkten. ‘Regionale cloud-ecosystemen worden steeds belangrijker in het kader van de geopolitieke fragmentatie en opkomende eisen op het gebied van regelgeving en compliance’, aldus Nag.

Google Cloud zag het hoogste groeipercentage van de top vijf iaas-leveranciers, met een groei van 63,7 procent in 2021 tot een omzet van zes miljard euro. Deze groei werd gedreven door een gestaag toenemende adoptie voor traditionele enterprise-workloads, evenals Google's innovatie in onder meer kunstmatige intelligentie en Kubernetes-containertechnologieën. ‘Dit alles ondersteund door een uitbreiding van hun partner ecosysteem’, aldus Gartner.

Huawei

De vijfde naam in de wereldwijde iaas-markt is niet IBM of Oracle, maar Huawei. Dat heeft, volgens Gartner, de afgelopen twee jaar aanzienlijk geïnvesteerd in zijn iaas-ecosysteem. Door een verbeterde strategie van open hardware, opensource-software en partner enablement is het, volgens hen, in staat geweest om een uitgebreid aanbod te bieden voor universiteiten, ontwikkelaars en startups.

Hoe ziet ten slotte de toekomst voor iaas eruit? ‘De volgende fase van iaas-groei zal worden gedreven door klantervaring en de virtual-first wereld’, aldus Nag. ‘Opkomende technologieën, zoals de metaverse, chatbots en digital twins, zullen hyperscale-infrastructuur vereisen om aan de groeiende vraag naar computerkracht en opslagvermogen te blijven voldoen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-02T11:58:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.