Microsoft doneert 400 miljoen aan 'Oekraïense cloud'

De Oekraïense overheid zal ook volgend jaar gratis zijn digitale infrastructuur in de Microsoft Cloud kunnen huisvesten, zo bevestigt Microsoft officieel. De totale steun van Microsoft aan Oekraïne zou hiermee al vierhonderd miljoen dollar uitmaken. Het is onderdeel van een brede digitale alliantie.

In een blogpost zegt Microsoft-president Brad Smith dat de technische ondersteuning ook in 2023 beschikbaar zal blijven voor het land. De kosten daarvoor kunnen oplopen tot honderd miljoen dollar voor dat jaar. Dat brengt de totaalsom voor de kosten van Microsofts financiële steun voor Oekraïne op meer dan vierhonderd miljoen dollar, en dat voor alle diensten (waaronder rond it-beveiliging) en het gebruik van de cloudsystemen.

Het ging overigens om meer dan een blogpost. Smith verscheen met Mykhailo Fedorov, vicepremier en minister van digitale transformatie van Oekraïne, tijdens een gezamenlijke persconferentie op de jaarlijkse Web Summit in Lissabon om de voortdurende steun aan te kondigen.

Microsoft is een van de technologiebedrijven die Oekraïne hebben ondersteund sinds de invasie van Rusland in februari begon. Rusland heeft duidelijk gemaakt de infrastructuur van Oekraïne aan te vallen, inclusief it-infrastructuur. Het land voerde en voert ook een cyberoorlog tegen zijn buurland.

Digitale alliantie

De hulp aan Oekraïne van technologiebedrijven van buitenaf heeft betrekking op talloze sectoren. Microsoft en ook een bedrijf als Google (Alphabet) hebben de uit Rusland afkomstige desinformatie aangepakt door staatsmedia in het land, zoals Sputnik en RT, te blokkeren.

Bedrijven als Amazon, Apple, Cisco en Salesforce doneerden op hun beurt miljoenen dollars aan technische of humanitaire steun, en Starlink van SpaceX heeft - met hulp van de Amerikaanse regering - breedbandsatellietdiensten beschikbaar gehouden.

‘De voortdurende verdediging van Oekraïne hangt deels af van een kritische digitale alliantie van landen, bedrijven en non-profitorganisaties’, schrijft Smith. ‘Door digitale infrastructuur te verspreiden in de publieke cloud hebben Microsoft en andere de kritische Oekraïense diensten ondersteund via datacenters in heel Europa.’
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-04T11:59:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.