8 op 10 kwetsbaarheden komen uit de cloud

Zowat tachtig procent van alle kritische blootstellingen komt uit de cloud. De overige twintig procent van de kwetsbaarheden zijn te vinden in on-premise omgevingen.

Dit blijkt uit het nieuwe 'Attack Surface Threat Report' van Unit 42, de onderzoeksstak van Palo Alto Networks. Dat de cloud de zwakkere schakel is, heeft volgens de onderzoekers diverse redenen. Ze halen hierbij de vele verkeerde configuraties, schaduw-it en een beperkt overzicht van de verschillende cloudapplicaties aan als belangrijkste.

Wat een rol speelt is dat It-infrastructuur in de cloud voortdurend verandert. Gemiddeld haalt een organisatie maandelijks, volgens Unit 42, ongeveer een vijfde van de clouddiensten offline om ze te vervangen met nieuwe systemen. Met name die constante herschikking zou zorgen voor gevaarlijke kwetsbaarheden in het aanvalsoppervlakte. De onderzoekers gaan ervan uit dat nieuwe diensten verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de kritische blootstellingen in de cloud.

Wanneer wordt gekeken naar de spreiding van de cyberaanvallen, richten hackers het vaakst hun pijlen op websites met kwetsbare software (22 procent). De meest voorkomende blootstellingen waren op Apache-servers, onbeveiligde php, en slechte versies van JQuery.

Ook diensten voor toegang op afstand blijken vaak (20 procent) kwetsbaarheden te bevatten. Er werden onder meer zwakheden gevonden in rdp, secure shell en virtual network computing.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-15T10:09:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.