Cloud is markt van drie

Het heeft enkele jaren geduurd, maar intussen is het gebruik van cloudtechnologie helemaal ingeburgerd in België. Vooral de concentratie valt op. Bij IaaS zijn eigenlijk drie partijen echt van tel, met Microsoft op kop.

Dit blijkt uit de recente marktstudie van Beltug bij ongeveer tweehonderd Belgische bedrijven. De vereniging van ict-beslissers voert dit onderzoek om de twee jaar uit. Met in deze editie extra aandacht voor cloud.


SaaS

"Vooral SaaS (Software as a Service) is aan een duidelijke opmars bezig in ons land. 72 procent van de grote ondernemingen maakt hiervan al gebruik. "

Eén van de meest opvallende conclusies uit het onderzoek van Beltug is de sterke positie die de cloud heeft verworven in ons land. Voor de goede orde: Beltug omschrijft de cloud als ‘het gebruik van software, platformen of infrastructuur via een netwerk waarbij de gebruiker geen eigenaar meer hoeft te zijn van de gebruikte hard- en software’.

Vooral SaaS (Software as a Service) is aan een duidelijke opmars bezig in ons land. 72 procent van de grote ondernemingen maakt hiervan al gebruik. Twee jaar geleden was dit nog maar 44 procent. Maar ook de kmo’s gaan stilaan overslag. Ongeveer 40 procent van de kmo’s doet een beroep op SaaS.

Microsoft

Bij IaaS (Infrastructure as a Service) valt er een grote marktconcentratie op. IaaS wordt al gebruikt in 37 procent van de grote ondernemingen. Daarvan maakt 61 procent gebruik van Microsoft, 35 procent van Amazon Web Services en 16 procent van Google. Vaak maken bedrijven gebruik van meerdere aanbieders.

PaaS (Platform as a Service) is momenteel het minst ingeburgerd, al valt het gebruik nog best mee: PaaS wordt gebruikt in 35 procent van de bedrijven.

AWS, Google, Microsoft en Combell in Computable Café

AWS, Google, Microsoft en Combell geven in het Computable Café ieder op woensdag 20 maart om half 3 een pitch over hun aanpak in België. Noem het gerust de Champions League, maar dan in de cloud. Het is uitzonderlijk dat dergelijke selecte club van vooraanstaande cloudleveranciers zich op korte tijd presenteert. Elke leverancier krijgt - in functie van hun aanbod op de Belgische markt - welgeteld tien minuten om zich voor te stellen: lekker efficiënt. Net zoals de cloud zelf dus. Iedereen is welkom.

Het Computable Café vindt plaats tijdens gecombineerde vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo. Het is dé Belgische vakbeurs op het gebied van ict-security, datamanagement en cloud computing voor ict-managers en ict-professionals. Met ruim 130 exposanten en meer dan honderd vakinhoudelijke seminaries richt het evenement zich op ontwikkelingen binnen cyber security, cloud computing, datacenter & infrastructure optimisation, data science & management, digital transformation, it service management & control, privacy, governance & risk management, artificial intelligence, blockchain en internet of things. Registreer nu voor een gratis ticket. We verwelkomen u graag op 20 & 21 maart in Brussels expo!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-07T15:01:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.