Microsoft slaat Europese data op in Duitsland

Europese aanbesteding Europa vlaggen

Microsoft gaat een samenwerking aan met T-Systems, de zakelijke it-tak van Deutsche Telekom. Microsoft gaat in Duitsland twee datacentra inrichten, die onder beheer van de Deutsche Telekom komen te staan. Hierdoor wordt de data van Europese gebruikers opgeslagen bij een Duits bedrijf en niet in de Verenigde Staten. Microsoft hoopt hiermee de Amerikaanse wet te omzeilen, zodat de Amerikaanse overheid geen toegang meer krijgt tot de data van Europeanen. Dit kondigde Microsoft's ceo Satya Nadella aan in zijn keynote tijdens de Future Decoded 2015 in Berlijn.

Microsoft gaat diverse clouddiensten, waaronder Azure, Office 365 en Dynamics CRM Online, vanuit twee datacenters in Duitsland aanbieden. Deze twee datacenters worden volledig inricht voor de dataopslag van Europeanen. Het is bedoeld voor zakelijke klanten, zoals kleine en middelgrote bedrijven, consumenten en overheden.

Amerikaanse overheid

Door de gegevens bij een Duitse partij op te slaan, hoopt Microsoft de Amerikaanse wet- en regelgeving te omzeilen, waarbij alle data wat bij/door een Amerikaans bedrijf is opgeslagen, inzichtelijk moet zijn voor de Amerikaanse overheid. De data staat is immers niet meer in het beheer van het Amerikaanse bedrijf, maar bij het Deutsche Telekom. Zij zijn binnen de samenwerking verantwoordelijk voor het beheer van de datacenters. Daarnaast moet het de gegevens van de klanten beschermen, conform de strenge Duitse privacyregels.

De twee datacenters worden naar verwachting eind 2016 geopend. Microsoft kondigt aan dat deze diensten duurder zullen zijn dan de huidige clouddiensten. Dit in verband met de regeling waarbij de aansprakelijkheid van Microsoft in de ban wordt gedaan. Er zijn nog geen specifieke prijzen bekend.

Paul Miller, cloud computing-analist bij Forrester reageert positief op de samenwerking, maar zet wel zijn vraagtekens bij de effectiviteit van deze samenwerking: ‘Of deze samenwerking daadwerkelijk helpt bij de bescherming van data van Europeanen voor de Amerikaanse overheid, moet nog blijken. Hiervoor zullen we de uitspraak van de eerste rechtszaak moeten afwachten. En waarschijnlijk ook het hoger beroep.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goede zet voor compliance, veiligheid en privacy!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-12T11:58:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.