Microsoft gaat diverse clouddiensten, waaronder Azure, Office 365 en Dynamics CRM Online, vanuit twee datacenters in Duitsland aanbieden. Deze twee datacenters worden volledig inricht voor de dataopslag van Europeanen. Het is bedoeld voor zakelijke klanten, zoals kleine en middelgrote bedrijven, consumenten en overheden.
Amerikaanse overheid
Door de gegevens bij een Duitse partij op te slaan, hoopt Microsoft de Amerikaanse wet- en regelgeving te omzeilen, waarbij alle data wat bij/door een Amerikaans bedrijf is opgeslagen, inzichtelijk moet zijn voor de Amerikaanse overheid. De data staat is immers niet meer in het beheer van het Amerikaanse bedrijf, maar bij het Deutsche Telekom. Zij zijn binnen de samenwerking verantwoordelijk voor het beheer van de datacenters. Daarnaast moet het de gegevens van de klanten beschermen, conform de strenge Duitse privacyregels.
De twee datacenters worden naar verwachting eind 2016 geopend. Microsoft kondigt aan dat deze diensten duurder zullen zijn dan de huidige clouddiensten. Dit in verband met de regeling waarbij de aansprakelijkheid van Microsoft in de ban wordt gedaan. Er zijn nog geen specifieke prijzen bekend.
Paul Miller, cloud computing-analist bij Forrester reageert positief op de samenwerking, maar zet wel zijn vraagtekens bij de effectiviteit van deze samenwerking: ‘Of deze samenwerking daadwerkelijk helpt bij de bescherming van data van Europeanen voor de Amerikaanse overheid, moet nog blijken. Hiervoor zullen we de uitspraak van de eerste rechtszaak moeten afwachten. En waarschijnlijk ook het hoger beroep.’
Reacties
Goede zet voor compliance, veiligheid en privacy!