Microsoft test flowbatterij voor zijn datacenters

Microsoft gaat het gebruik van flowbatterijen voor zijn datacenters onderzoeken en testen. Deze batterijen moeten het makkelijker maken om datacenters van duurzame stroom te voorzien. Het it-concern werkt hiervoor samen met energiebedrijf NRG Energy, de Universiteit van Texas en Primus Power, een start-up gespecialiseerd in flowbatterijen. Zowel Microsoft als NRG investeren één miljoen dollar in de proef.

Dit meldt de website Duurzaam Bedrijfsleven dat zich weer baseert op berichtgeving van Datacenterknowledge.com.

Datacenters vreten energie en grootgebruikers ervan zijn op zoek naar duurzame energiebronnen of andere mogelijkheden om de kosten te verlagen. Flowbatterijen zouden een optie kunnen zijn. Deze batterijen - een soort kruising tussen een accu en brandstofcel - hebben een aanzienlijk langere levensduur dan de traditionele lithium-ion batterij. Daarnaast laadt een flowbatterij sneller op en produceert de batterij geen schadelijke stoffen.

Flowbatterijen zijn doorgaans grote tanks van tien tot twintig meter groot. Die grootte verhindert het grootschalig gebruik ervan. De Californische startup Primus Power heeft nu een flowbatterij ontwikkeld die ongeveer zo groot is als een badkuip. Dit maakt de technologie ook voor toepassing op kleinere schaal, zoals in datacenters, interessant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-17T10:47:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.