Cardoen bouwt groen datacenter in Schelle

Voormalig autohandelaar Karel Cardoen, bekend van de gelijknamig keten van ‘autosupermarkten’, bereidt de bouw voor van een groot datacenter van tien hectare in Schelle. Dat schrijft De Tijd. Cardoen heeft enkele jaren geleden zijn autobedrijf verkocht en ontwikkelt nu immo-projecten.

Het nieuwe datacenter moet opgetrokken worden in Schelle, op een site waar vroeger een oude stroomcentrale van Electrabel stond. Het hele terrein is 73 hectare groot, zowat tien hectare is voorzien voor een data- en netwerkcenter. Het project wordt getrokken door de holding Immo 12, van waaruit de familie Cardoen haar vastgoedactiviteiten stuurt.

Duurzaamheid staat in het plan centraal, met veel aandacht voor wind- en zonne-energie. Ook de haalbaarheid van een getijdencentrale (de site ligt naast de Schelde) wordt onderzocht. De restwarmte van het datacenter kan worden gebruikt voor woningontwikkeling in de buurt of de verwarming van een vijver voor vissenkweek.

Door de hoge energiekosten en de onzekerheid over energiebevoorrading zijn er in ons land niet zo veel echt grote datacenters. De vraag blijft wel of Cardoen vanuit Schelle een goede aansluiting kan aanbieden op een internet-backbone. Onder meer een verbinding via de glasvezellijnen van Elia en Infrabel wordt bekeken.

Voor de bouw van het datacenter zelf kijkt de voormalige autotycoon naar spelers als Amazon, Microsoft of Google of lokale bedrijven als Proximus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-14T10:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.