Europese datacenters verdubbelen op vijf jaar

De Europese digitale infrastructuur ligt op koers om binnen vijf jaar op zijn minst te verdubbelen. De toenemende digitalisering en technische ontwikkelingen voeden deze scherpe groei. Dat is een uitkomst van het Outlook 2019-rapport van Digital Gateway to Europe dat mee werd uitgevoerd door PB7 en CBRE.

Digital Gateway to Europe is de organisatie die de datacenterindustrie in Europa promoot. In het rapport worden de ‘key growth indicators’ gepubliceerd voor de Europese datacenter-, cloud- en connectivity-sectoren. Onder meer ai en IoT drijven de groei aan. Het stijgend aantal verbonden apparaten, de explosieve groei in ip-verkeer en de steeds groeiende hoeveelheid data versterken de vraag naar edge computing, grotere datacenter-hubs en hyperscalers.

Het ict-onderzoeksbureau PB7 stelt in het rapport dat datacenters zelf binnen drie tot vijf jaar verwachten op meerdere manieren te zullen verdubbelen. Denk aan dubbele energielasten en verdubbeling van vloeroppervlak, maar ook een noodzaak voor twee keer zoveel medewerkers.

Vastgoedadviesbureau CBRE noemt in het rapport de verwachting voor Europese datacenters dit jaar ‘enorm sterk’. Alleen al datacenters in de FLAP-regio (Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs) stevenen af op een capaciteit van ruim 1.500 MW opgesteld vermogen.

Het rapport gaat ook in op businesstrends in de digitale infrastructuursector. De onzekerheid rond de Brexit heeft tal van effecten. Zij helpt de investeringen in digitale infrastructuur in andere landen, maar versterkt ook de druk die de digitale groei met zich meebrengt. En vooral Britse toeleveranciers in de bouw van datacenters kunnen de komende jaren minder werk in Europa verwachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-16T11:01:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.