Europese datacenters verdubbelen op vijf jaar

De Europese digitale infrastructuur ligt op koers om binnen vijf jaar op zijn minst te verdubbelen. De toenemende digitalisering en technische ontwikkelingen voeden deze scherpe groei. Dat is een uitkomst van het Outlook 2019-rapport van Digital Gateway to Europe dat mee werd uitgevoerd door PB7 en CBRE.

Digital Gateway to Europe is de organisatie die de datacenterindustrie in Europa promoot. In het rapport worden de ‘key growth indicators’ gepubliceerd voor de Europese datacenter-, cloud- en connectivity-sectoren. Onder meer ai en IoT drijven de groei aan. Het stijgend aantal verbonden apparaten, de explosieve groei in ip-verkeer en de steeds groeiende hoeveelheid data versterken de vraag naar edge computing, grotere datacenter-hubs en hyperscalers.

Het ict-onderzoeksbureau PB7 stelt in het rapport dat datacenters zelf binnen drie tot vijf jaar verwachten op meerdere manieren te zullen verdubbelen. Denk aan dubbele energielasten en verdubbeling van vloeroppervlak, maar ook een noodzaak voor twee keer zoveel medewerkers.

Vastgoedadviesbureau CBRE noemt in het rapport de verwachting voor Europese datacenters dit jaar ‘enorm sterk’. Alleen al datacenters in de FLAP-regio (Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs) stevenen af op een capaciteit van ruim 1.500 MW opgesteld vermogen.

Het rapport gaat ook in op businesstrends in de digitale infrastructuursector. De onzekerheid rond de Brexit heeft tal van effecten. Zij helpt de investeringen in digitale infrastructuur in andere landen, maar versterkt ook de druk die de digitale groei met zich meebrengt. En vooral Britse toeleveranciers in de bouw van datacenters kunnen de komende jaren minder werk in Europa verwachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-16T11:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.