Op deze locaties plant Microsoft zijn datacenters

Gebouw

Een ‘bedrag met negen nullen’. Zoveel zou Microsoft besteden aan de nieuwe Belgische datacenters. Om welke datacenters gaat het en waar zullen die uiteindelijk komen?

Onder de naam Digital Ambetion (met ‘be’ dus) lanceerde Microsoft enkele maanden geleden zijn voornemen om van België een datacenterregio te maken. Het bedrijf is van plan drie Azure-datacenters in ons land op te trekken. Die voldoen aan de (strenge) eisen die Microsoft hierbij telkens vooropstelt op internationale schaal.

Expliciet

Dat het om drie datacenters zou gaan, vermeldde Microsoft tot dusver niet expliciet. Maar dat blijkt wel het geval. Waar de drie datacenters precies komen, was bij het grote publiek niet bekend. Bronnen dicht bij het dossier konden de locaties onthullen. Veruit het grootste Microsoft-datacenter van de drie komt in Zaventem, aan een site en locatie gelinkt aan Interxion en IBM.

Het tweede datacenter was al bekend, maar nog niet toegeschreven aan Microsoft. Daarbij gaat het om het datacenter dat datacenteruitbater EdgeConneX bouwt in Ternat, overigens het eerste van EdgeConneX in België. Het bevindt zich, op basis van een eerdere vergunningsaanvraag, op ongeveer een halve kilometer van het op- en afrittencomplex van de E40. De nieuwe infrastructuur in Ternat zal in eerste instantie 20 megawatt aan stroomcapaciteit bieden. De eerste racks daar zouden begin 2023 beschikbaar komen.

Het derde datacenter komt in Aalst, waar Microsoft een nieuw datacenter neerpoot op een bestaande datacenterlocatie. Omdat vanuit Microsoft behoorlijk strenge eigen worden gesteld, was het geen optie een bestaand datacenter over te nemen en dat op te kalfateren.

Een belangrijk aspect is afstand. De drie datacenters bevinden zich in het Brusselse (Aalst wordt in datacentertermen bijvoorbeeld ook weleens omschreven als Brussel-West). Ze liggen omwille van de vooropgestelde latency niet al te ver van elkaar, maar toch op voldoende afstand zodat bijvoorbeeld één fysiek euvel bij één datacenter (zoals een neergestort vliegtuig of brand) de werking van een ander niet kan beïnvloeden.

Veiligheidsredenen

Bij Microsoft kunnen of willen ze de locatie van de datacenters bevestigen noch ontkennen. ‘Omwille van veiligheidsredenen kunnen we niet zeggen waar de datacenters in ons land zullen komen’, reageert Loutfi Belghmidi, communicatieverantwoordelijke van Microsoft in België en Luxemburg. ‘Vergeet niet dat we wereldwijd meer dan tweehonderd datacenters hebben. Omdat de veiligheid van onze klanten van primordiaal belang is, kunnen we dus niet zeggen waar al onze datacenters gesitueerd zijn.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-28T10:34:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.