Antwerpse haven gaat delen van data mogelijk maken

Haven Antwerpen

De Antwerpse haven is een dataplatform aan het opzetten waarmee gegevens kunnen uitgewisseld worden om logistieke stromen efficiënter te laten verlopen. De voorbereidingen voor het platform (Nxtport gedoopt) zijn al sinds vorig jaar aan de gang. Rederijen, expediteurs, verschepers, douane en loodsen van binnen en buiten de stad kunnen er aan deelnemen. Met de data die (op vrijwillige basis) gedeeld wordt, moet de logistieke keten verbeterd worden.

De technologie voor het platform wordt geleverd door Microsoft, Proximus en Nallian, zo weet De Tijd. Zij gaan samen de digitale backbone leveren. Nallian is het bedrijf van Peter Hinssen en Jan De Schepper, dat zich opwerpt als een soort ‘LinkedIn van de logisitiek’. Het heeft eerder al een soortgelijk platform geïnstalleerd op Brucargo, de goederentak van de Brusselse luchthaven. De ceo van Nallian is overigens Jean Verheyen, hij was eerder betrokken bij Porthus, het bedrijf dat eind jaren negentig mee werd opgericht door Peter Hinssen en dat in 2010 voor 30 miljoen euro aan Descartes werd verkocht.

Nxtport heeft al zicht op een ceo, maar de naam daarvan wordt nog niet bekendgemaakt, omdat de gesprekken nog niet afgerond zijn. Bestuurders zijn al wel bekend. Onder meer ex-Belgacomdirecteur Michel De Coster (ook bekend als bassist van de band De Mens), Karl Huts (Katoennatie) en Wilfried Grommen (cto HP Enterprise en GIMV-bestuurder) zullen die taak op zich nemen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-27T10:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.