Microsoft deelt code Chakra JavaScript engine

Microsoft geeft de broncode vrij van de basis-componenten van Chakra. Die zogenoemde Chakra-core omvat de belangrijkste componenten van de Javascript-engine achter Microsoft's nieuwe Edge-browser. De beschikbare code moet de ontwikkeling van nieuwe toepassingen rond de browser versnellen.

In januari 2016 moet de Chakra-core repository via GitHub verspreid worden. Microsoft maakte het nieuws bekend tijdens ontwikkelaars-bijeenkomst JSConf US Last Call in de Amerikaanse staat Florida.

De engine compileert scripts vrijwel tegelijkertijd op een aparte processorkern. Dat proces loopt parallel aan de webbrowserprocessen. Volgens de ontwikkelaars is Javascript geëvolueerd van een taal die vooral het gebruik van een webbrowser ondersteunt naar een taal die een veelvoud aan toepassingen ondersteunt zoals apps, clouddiensten, databases en internet of things-toepassingen.

Javascript, waarvan de belangrijkste componenten worden gedeeld met de open source ontwikkelgemeenschap, is in 2008 ontwikkeld onder de codenaam Chakra. Het idee was om een programmeertaal te maken die is toegespitst op internet en werk met een breed scala aan hardware. Snel starten, snel reageren en een goede gebruikerservaring waren belangrijke onderdelen van de programmeertaal. Microsoft: 'Javascript ondersteunt naast de Edge-browser in Windows 10 ook allerlei andere toepassingen zoals Windows-aplicaties en toepassingen van apparatuur die draait op Windows 10.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-07T16:44:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.