NMBS trekt honderden miljoenen uit voor digitalisering

Trein van NMBS

De spoorwegmaatschappij NMBS lanceert een openbare aanbesteding van 190 tot 277 miljoen euro voor de modernisering van de it-diensten. Die loopt over zeven jaar. Er moeten nieuwe applicaties gemaakt worden en bestaande worden geüpdatet en er zal gebruikgemaakt worden van publieke-clouddiensten.

De nationale spoormaatschappij NMBS gaat, via haar it-filiaal Ypto, een fikse boost geven aan het digitaliseringsproject. Daarvoor wordt een openbare aanbesteding gelanceerd met een waarde van 190 tot 277 miljoen euro over zeven jaar. Bedoeling is vooral om nieuwe applicaties te ontwikkelen die klantvriendelijkheid moeten verhogen en de cyberveiligheid aan te scherpen. Daarvoor zullen één of meerdere partners worden aangetrokken. Het project staat nog in de beginfase, het zal allicht nog enkele maanden duren eer het contract wordt toegekend.

Voor de aanbesteding wil de NMBS in zee gaan met grote bedrijven, de aanbestedingsprocedure stipuleert bijvoorbeeld dat enkel kandidaten die een jaaromzet van minstens honderd miljoen euro realiseren en minstens 2.500 man tewerkstellen, in aanmerking komen. Er moeten ook drie of meer relevante referenties voorgelegd worden met minstens 13.000 interne eindgebruikers en 100.000 externe eindgebruikers.

Diensten die binnen de scope vallen zijn onder meer servicemanagement, optimalisatie van toepassingen, ontwikkeling en support en testing. Ook het hoofdstuk cloud krijgt ruime aandacht met onder meer IaaS-, PaaS- en SaaS-toepassingen, beheer van gegevensopslag en databanken, beheer van toepassingen en disaster recovery. Daarnaast is er nog een specifiek luik voor cybersecurity. De nieuwe en verbeterde it-tools die ontwikkeld zullen worden, moeten niet enkel de interne werking van de spoormaatschappij verbeteren, maar ook ten dienste komen van de reizigers door een betere dienstverlening en minder pannes en vertragingen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-01T15:45:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.