Gsm-apps verbruiken tonnen energie

De jaarlijkse energieconsumptie van de dertig populairste smartphone-apps (exclusief het gebruik van netwerken en servers van datacenters) komt overeen met twintig Terawatt per uur: bijna net zo veel als het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Ierland. De apps Tik Tok, Opera Mini en Twitter verbruiken de meeste energie, zo blijkt uit een onderzoek van Atos en Greenspector.

Het onderzoek richt zich op zeven categorieën, elk bestaande uit vijf apps, waarvan onder identieke omstandigheden het energieverbruik is gemeten. Hieruit blijkt dat het gemiddelde energieverbruik van web browsers en sociale netwerken tot vier keer zo hoog is als games of multimediatoepassingen. Door mobiele apps eenvoudiger te maken, is hun ecologische impact sterk te verminderen. Als de gemiddelde app zou worden gebaseerd op de app die in het onderzoek in zijn categorie het beste scoort, kan het energieverbruik met maar liefst 6TWh - het equivalent van een kerncentrale - worden teruggebracht. En als gebruikers zuiniger zouden omgaan met applicaties kan dat een energiebesparing van een derde opleveren.

‘Het gebruik van smartphones - inclusief de gebruiks- en productiefase - vertegenwoordigt elf procent van de wereldwijde digitale energieconsumptie. Het zijn echter vooral de apps die op smartphones zijn geïnstalleerd die veel energie verbruiken, waardoor de capaciteit van batterijen binnen korte tijd volledig is benut’, zegt Thierry Leboucq, bestuursvoorzitter van Greenspector, Greenspector is een softwarebedrijf dat samen met Atos een tool bouwde waarmee het via de cloud mogelijk is om het energieverbruik van apps, websites en binnenkort ook iot-toepassingen te meten.

Het volledige onderzoek staat hier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-22T10:13:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.