Gsm-apps verbruiken tonnen energie

De jaarlijkse energieconsumptie van de dertig populairste smartphone-apps (exclusief het gebruik van netwerken en servers van datacenters) komt overeen met twintig Terawatt per uur: bijna net zo veel als het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Ierland. De apps Tik Tok, Opera Mini en Twitter verbruiken de meeste energie, zo blijkt uit een onderzoek van Atos en Greenspector.

Het onderzoek richt zich op zeven categorieën, elk bestaande uit vijf apps, waarvan onder identieke omstandigheden het energieverbruik is gemeten. Hieruit blijkt dat het gemiddelde energieverbruik van web browsers en sociale netwerken tot vier keer zo hoog is als games of multimediatoepassingen. Door mobiele apps eenvoudiger te maken, is hun ecologische impact sterk te verminderen. Als de gemiddelde app zou worden gebaseerd op de app die in het onderzoek in zijn categorie het beste scoort, kan het energieverbruik met maar liefst 6TWh - het equivalent van een kerncentrale - worden teruggebracht. En als gebruikers zuiniger zouden omgaan met applicaties kan dat een energiebesparing van een derde opleveren.

‘Het gebruik van smartphones - inclusief de gebruiks- en productiefase - vertegenwoordigt elf procent van de wereldwijde digitale energieconsumptie. Het zijn echter vooral de apps die op smartphones zijn geïnstalleerd die veel energie verbruiken, waardoor de capaciteit van batterijen binnen korte tijd volledig is benut’, zegt Thierry Leboucq, bestuursvoorzitter van Greenspector, Greenspector is een softwarebedrijf dat samen met Atos een tool bouwde waarmee het via de cloud mogelijk is om het energieverbruik van apps, websites en binnenkort ook iot-toepassingen te meten.

Het volledige onderzoek staat hier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-22T10:13:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.