Apple ruilt Intel in voor eigen chip

Apple gaat in de Mac-computers voortaan weer eigen processors gebruiken. De eerste Mac met Apple Silicon wordt tegen het eind van dit jaar verwacht. Daarmee komt een einde aan een bijna vijftien jaar lange periode waarin Apple afhankelijk was van Intel. Er zitten nog enkele op Intel gebaseerde Macs in de pijplijn, maar over twee jaar zal de transitie naar eigen chips volledig zijn afgerond.

Apple-topman Tim Cook sprak vandaag van een historische dag in het bestaan van Apple. Hij kondigde de nieuwe chips aan tijdens WDDC, Apple's jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars.  

Tot 2006 gebruikte Apple ook eigen chips, maar die waren voornamelijk gebaseerd op een IBM-architectuur. Met eigen chips, afkomstig van wat Cook noemde ‘een ontwerpteam van wereldklasse’, probeert Apple weer het verschil te maken. De iPhone en iPad draaiden al eerder op eigen chips. 

Superlatieven

"De aankondigingen vonden plaats in een vrijwel leeg Steve Jobs Theater"

Voor ontwikkelaars van apps betekent de overgang dat ze behalve tot de smartphones en tablets van Apple nu ook toegang krijgen tot de desktops en laptops. Alle Apple-producten krijgen nu dezelfde architectuur. Dat maakt het voor ontwikkelaars veel gemakkelijker apps te maken voor het hele ecosysteem. Een nieuwe versie van Office voor de Mac is al bijna klaar. Ook Adobe heeft op de veranderingen geanticipeerd. Nieuwe edities van Final Cut Pro en Lightroom komen er aan. Alle Apple-apps voor de nieuwe processor (A12Z Bionic) krijgen een update. Overigens blijft Apple de op Intel gebaseerde Macs nog vele jaren ondersteunen. 

De aankondigingen vonden plaats in een vrijwel leeg Steve Jobs Theater. Het enthousiasme van de Apple-fans werd duidelijk gemist. Ter compensatie bediende Tim Cook zich regelmatig van superlatieven. Het nieuwe besturingssysteem macOS Big Sur werd ‘de grootste update in meer dan een decennium genoemd’. De laatste versie van dit besturingssysteem voor desktops bevat ‘de belangrijkste Safari-update ooit'. De nieuwe versie iOS 14 voor de iPhone bevat volgens Cook ‘de grootste update ooit voor het beginscherm’. En iPadOS 14 is naar zijn zeggen compleet vernieuwd.

Onder handen

Het design van macOS is flink onder handen genomen. Visueel is de uiterste eenvoud betracht. Alles oogt nog eleganter. De uitstraling van Big Sur is strak en modern. Dit moet de navigatie nog gemakkelijker maken. Tevens zijn meer functies dichtbij de hand. 

Safari bevat allerlei nieuwe features waaronder een aanpasbare startpagina en een nieuw privacyrapport. Volgens Cook werkt Safari 50 procent sneller dan Google Chrome. Vernieuwd zijn de Berichten-app en Kaarten. Op de Mac kan een route voor fiets of elektrische auto worden samengesteld, die vervolgens naar de iPhone is te sturen.  

Ook bij iOS 14 voor de iPhone is het kaartgedeelte compleet vernieuwd. Volgens Cook is Maps van de grond af aan opnieuw gebouwd. Bij de fietskaarten wordt nu ook rekening gehouden met hoogteverschillen. Bestuurders van een elektrische auto kunnen via Maps een waarschuwing krijgen wanneer de accu een laadbeurt nodig heeft. Apple introduceert ook een digitale versie van de autosleutels. De eerste auto waarop deze sleutels werken, is de nieuwe BMW 5-serie.

Widgets

"Tim Cook riep op om racisme te bestrijden"

Verder kent iOS 14 vernieuwde widgets. Deze kunnen tussen de app-iconen op het beginscherm worden geplaatst. Deze widgets zijn in verschillende formaten vast te zetten. Ook is het mogelijk een 'Smart Stack' met widgets te maken. Daarin komt de juiste widget naar boven, afhankelijk van de tijd, locatie of activiteit. 's Ochtends krijg je bijvoorbeeld nieuws en weer te zien, overdag de agenda en 's avonds een overzicht van de gedane activiteiten.  

Craig Federighi, senior vice president bij Apple, zei dat ook geprobeerd is meer orde te scheppen op de schermen van de iPhones. Na de laatste beginschermpagina komt de App Library. Deze ordent automatisch alle apps in grote mappen zodat de gebruiker meer overzicht krijgt. Apps die op dat moment handig uitkomen, worden slim op de voorgrond geplaatst. Gebruikers kunnen ook gemakkelijk pagina's verbergen om sneller bij de App Library te komen.  

App Clips stellen de gebruiker in staat snel even te 'ruiken’ aan een app. Het is een nieuwe manier om apps te ontdekken en te gebruiken. Daarbij wordt een klein deel van de app meteen beschikbaar gesteld. Dit kan door de App Clip code te scannen, via nfc-tags en qr-codes of via een Deel-link in Berichten of Safari.  

Tim Cook begon zijn keynote met een oproep het racisme te bestrijden. Verder stond hij regelmatig stil bij de noodzaak om de privacy op een hoger plan te brengen. Hij kondigde verschillende verbeteringen aan. Zo wordt het mogelijk de locatiebepaling minder nauwkeurig te maken. De gebruiker kan zelf kiezen hoe precies locaties worden vastgesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-22T23:33:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.