Microsoft neemt gamestudio achter Doom over

Microsoft videogame game console

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het plannen heeft om ZeniMax Media over te nemen, het moederbedrijf van Bethesda Softworks. Dat is een van de grootste game-ontwikkelaars ter wereld. Microsoft legt 7,5 miljard dollar op tafel.

Bethesda is de gamestudio achter bekende franchises als Doom, FallOut, The Elder Scrolls, Wolfenstein, Prey en Dishonored. Die worden gefabriceerd bij dochterstudio’s als Id Software, MachineGames en Arkane. Er werken zo’n 2.300 mensen. De prijs van 7,5 miljard dollar maakt het een van de grootste overnames ooit in de gaming-wereld. Microsoft lijft al jaren de ene na de andere game-uitgever in. Eerder gingen Mojang (van Minecraft), Ninja Theory, The Coalition en 343 Industries voor de bijl.

De overname komt op een moment dat de gamingmarkt nooit groter was qua omvang. Tegelijk wordt ook de concurrentiestrijd met rivaal Sony (PlayStation) op het scherp van de snede uitgevochten. De gamingindustrie zal naar verwachting zo’n tweehonderd miljard dollar aan jaarlijkse inkomsten genereren in 2021 en Microsoft wil natuurlijk graag een zo groot mogelijk deel van die koek.

Zowel Sony als Microsoft brengen binnenkort nieuwe consoles op de markt (respectievelijk de Xbox Series X en Series S en de PlayStation 5). Als games als FallOut of Doom binnenkort enkel nog exclusief op Microsoft-apparatuur speelbaar zijn, is dat uiteraard een stevige hefboom voor de verkoop van die consoles.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-22T10:23:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.