Microsoft strikt Python-bedenker Van Rossum

Ontwikkelaar staakt zijn pensioen voor klus in development-tak Microsoft

Guido van Rossum

Guido van Rossum

De gepensioneerde Python-bedenker Guido van Rossum gaat aan de slag bij Microsoft. Hij treedt toe tot de ontwikkeldivisie van de softwarereus uit Redmond. Die opvallende aankondiging deed de Python-ontwikkelaar op Twitter.

Van Rossum meldt dat hij genoeg heeft van zijn pensioen: ‘het is saai.’ Wat hij precies gaat doen laat hij in het midden, ‘dat is te veel om op te noemen’. Wel laat hij doorschemeren dat het gaat om verbeteringen van Python, ‘niet alleen voor Windows’ in één van de opensourceprojecten bij Microsoft.

Microsoft investeert momenteel flink in opensource-software, met name rondom cloudnative-oplossingen en Azure. Mogelijk dat Van Rossum daarvoor wordt ingezet. Een paar jaar geleden zou deze stap voor de iconische opensourceprogrammeur ondenkbaar zijn geweest. Maar het vroeger geslotensoftware-bastion Microsoft is anno 2020 uitgegroeid tot een van de grootste deelnemers en eigenaren van Github, een belangrijk platform voor de open source community. Microsoft maakte dus een draai van 180 graden in zijn benadering van opensource- en closedsource-software. 

Google en Dropbox

Guido van Rossum begon in 1989 aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam aan de programmeertaal die later Python zou gaan heten. Hij zette de ontwikkeling van die taal, die het inspringen van een regel gebruikt als indicatie van gelaagdheid, tot 2005 voort bij verschillende Amerikaanse instellingen.

Tussen 2005 en 2012 werkte hij voor Google, waar hij een reviewtool voor interne code ontwikkelde. Daarna maakte hij een overstap naar bestanden-uitwisselaar Dropbox. In 2018 stapte Van Rossum officieel uit de Python-community. 

Python is tot op heden een van de meestgebruikte programmeertalen ter wereld. Het wordt ook veel ingezet bij de verwerking van datamodellen voor machine learning. Bovendien wordt het binnen verschillende opleidingen onderwezen, omdat het relatief eenvoudig aan te leren is door studenten die geen informatica-achtergrond hebben. In een interview met Computable in 2007 noemde Van Rossum zijn vondst ‘een vlaag van jeugdige zelfoverschatting'.

Microsoft en Python

Microsoft integreert Python onder meer in .NET en Visual Studio. Bovendien zijn Python en zijn ontwikkelaarstools sinds 2019 stapsgewijs in de Microsoft Store geplaatst voor het vereenvoudigen van installaties door ontwikkelaars.

Anders dan de besturingssystemen Linux en Unix, beschikte Windows lange tijd niet over Python-koppelingen. Om Python beschikbaar te maken voor Windows, werden door de Python-community jarenlang Windows-installers gecompileerd. Daaraan kwam begin 2019 een einde, toen Python vanuit de Microsoft Store kon worden gedownload voor Windows 10.

De Python-versie in de Microsoft Store was aanvankelijk een eenvoudige installatie die geschikt was voor het draaien van scripts en pakketjes en andere ontwikkelomgevingen. Door beperkingen van Microsoft Store-apps hadden Python-scripts niet de volledige toegang tot bepaalde Windows-omgevingen, zoals het schrijven van informatie naar locaties als temp en het register.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-12T20:37:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.