Intel pompt tientallen miljarden in nieuwe fabrieken

Intel geeft tientallen miljarden dollars uit om productietechnisch weer aan de top van de chipindustrie te komen. De nieuwe ceo Pat Gelsinger is vastbesloten het verloren gegane terrein op Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) als 's werelds meest geavanceerde chipfabrikant terug te winnen. Intel blijft volop zelf chips vervaardigen en beperkt zich niet tot het ontwerp ervan.

Gelsinger weerstaat daarbij de druk van grote investeerders die vinden dat Intel de productie beter kan uitbesteden om kosten te besparen. Ook Gelsingers voorganger Bob Swan overwoog serieus helemaal met de eigen productie te stoppen. De van VMware afkomstige Gelsinger wil daar niets van weten. Integendeel, hij gaat miljarden steken in nieuwe fabrieken en wil ook op grote schaal chips maken voor andere bedrijven. Alleen al in twee nieuwe 'gieterijen’ in Arizona wordt twintig miljard dollar gestoken. Daarnaast zijn er plannen voor meer fabrieken in de Verenigde Staten, Europa en Azië. De kapitaaluitgaven zullen dit jaar eveneens twintig miljard bedragen tegenover veertien miljard dollar in 2020.  

Kortom, Intel neemt de handschoen op tegen TSMC. De beurs reageerde enthousiast. Het aandeel Intel maakte een sprong van vijf procent als reactie op Gelsingers ambitieuze plan. Bij de opening van de beurs in Amsterdam waren ASMI, ASML en Besi als toeleveranciers van de chipindustrie ook in trek.

Opmars AMD

Gelsinger wil ook voorkomen dat Intel zich verder vervreemdt van belangrijke klanten. Apple, Microsoft en Amazon zijn hun eigen chips gaan ontwikkelen, zonder Intel daarbij te betrekken. Ook wil hij de opmars van AMD tot stilstand brengen. Intel kampte vorig jaar met ernstige vertragingen bij het 7-nanometerproductieproces. Die problemen volgden op eerdere haperingen bij productie volgens de 10-nanometerstandaard. Intel stelde gisteren dat de nieuwste 7-nanometertechniek nu de goede kant uitgaat, geholpen door een vereenvoudigde productieproces. Gelsinger voegde in een interview hier aan toe dat het lek boven water is. 'We begrijpen wat het probleem is.’ 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-24T09:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.