Aantal Belgische octrooiaanvragen stijgt

Het aantal octrooiaanvragen dat Belgische bedrijven indienden, is vorig jaar met 3,3 procent gestegen naar 2.485. Vooral de sectoren farma, biotech en medische technologie droegen hiertoe bij. De grootste aanvragers waren Solvay, Imec, Umicore, KU Leuven, ZF CV Systems Europe, Universiteit Gent, Agfa Gevaert, Melexis, VIB en Universiteit Antwerpen.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde EPO Patent Index 2021. In de stedenranglijst valt Vlaanderen met een elfde plaats net buiten de top tien van Europa. Deze regio die als een stad geldt, komt vlak na ‘Groot Londen’. München, Parijs en Eindhoven zijn de grootste centra van innovatie binnen Europa. Per miljoen inwoners scoort België 214 octrooiaanvragen, goed voor de achtste plaats in de EU.

Digitale communicatie is de motor voor economische groei in Europa. Uit deze sector ontving het Europees Octrooibureau (EOB) vorig jaar 15.400 aanvragen voor een octrooi, een stijging van 9,4 procent vergeleken met 2020.

Op gebied van computertechnologie werden 14.671 octrooien aangevraagd, een stijging van 9,7 procent. In beide sectoren werden de grootste toenames geboekt, een illustratie van de digitale transformatie. Ook medische technologie mag zich in een grotere belangstelling verheugen, hetgeen geen verrassing is gezien de pandemie. Wereldwijd zijn Huawei, Samsung en LG de grootste aanvragers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-05T14:16:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.