Managed hosting door True

Crowdfunding breekt door in België

30 miljoen euro opgehaald in 2016

 

Vorig jaar werd er in ons land net geen dertig miljoen euro opgehaald via crowdfundingsprojecten. Dat blijkt uit cijfers van het adviesbureau Douw&Koren, zo schrijft De Standaard.

Exact 29,9 miljoen euro pompten Belgische investeerders in crowdfunding in 2016. Dat is het driedubbele van wat in 2015 werd opgehaald, toen bleef de teller op iets meer dan tien miljoen euro steken.

Gemiddeld haalde elk bedrijf zo’n 25.000 euro op. Dat bedrag bleef in vergelijking tot het jaar ervoor gelijk, maar het aantal projecten ging wel flink de hoogte in: van 423 naar 1194. Douw&Koren noemt die groei spectaculair. België hinkte voorheen wel wat achterop tegenover andere Europese landen en had dus nog wel wat groei in te halen. In Nederland werd vorig jaar bijvoorbeeld 170 miljoen euro verzameld, maar daar blijkt de groei wel wat te stabiliseren.

Ook de overheid stimuleert de crowdfunding-initiatieven, onder meer met een belastingvoordeel voor investeerders in start-ups. Sinds februari geldt die maatregel ook voor geld dat via crowdfunding wordt opgehaald. Die belastingvermindering kan tot 30 procent van het geïnvesteerde bedrag bedragen, of zelfs tot 45 procent als het om een micro-onderneming gaat (maximaal zevenhonderdduizend euro omzet en tien werknemers).

Als extra stimulans raadt Douw&Koren ook aan om de maximumbedragen die met crowdfunding gemoeid zijn, op te trekken. Nu mag een investeerder maximaal vijfduizend euro investeren en mag een onderneming maximaal driehonderdduizend euro ophalen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/5957147). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.