Deloitte kijkt in de glazen IT-bol

toekomstvoorspelling

Het consultancybedrijf Deloitte stelde zopas zijn jaarlijks TechTrends-rapport voor. Het thema voor 2017 is The Kinetic Enterprise, want kinetisch en flexibel zijn, is volgens Deloitte een onontbeerlijke eigenschap om te overleven in een zakenomgeving die voortdurend verandert.

Liefst 140 pagina’s telt het achtste TechTrends-rapport van Deloitte. Zowat alle grote tendensen en trends die momenteel in de it-wereld spelen, worden er in tegen het licht gehouden. Het rapport bevat casestudies en inzichten van industriële spelers en Deloitte-consultants uit verschillende disciplines. De auteurs wagen zich ook aan voorspellingen over waar bepaalde trends naar toe zullen gaan en welke impact ze over een paar jaar zullen hebben op ons leven en onze bedrijven.

Zeven sleutelinnovaties passeren de revue, nieuwigheden die volgens Deloitte in de komende achttien tot 24 maanden van grote invloed zullen zijn op ondernemingen en organisaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dark analytics, technologieën die computervision en beeldherkenning mogelijk en zo informatie ontsluiten uit de diepste krochten van het web.
Of Everything-as-a-Service, van erp over disaster recovery tot complete back office-applicaties. Of machine intelligence, artificiële intelligentie en machine-learning waarmee zelfs de meest gecompliceerde, bedrijfskritieke taken aan een computer zijn over te laten. Ook de blockchain wordt uiteraard door Deloitte uitgelicht, een technologie die het complete landschap van transactiegebonden overdrachten en tussenpersonen op de kop zal zetten.

In een apart hoofdstuk (Exponentials gedoopt) besteedt Deloitte aandacht aan het kruispunt tussen wetenschap en toegepaste technologie: geavanceerde energieopslag, synthetische biologie, nanotechnologie en quantum-computers.

Prioritair in elke boardroom

‘Dit gaat allemaal een stuk verder dan de cio en zijn it-departement’, zegt Bill Briggs, cto en managing director van Deloitte Consulting LLP. ‘Dit zijn factoren die elk element van de business zullen veranderen. Machine intelligence, blockchain en andere technologieën gaan een enorme impact hebben op het personeel, de operaties en op de onderneming als geheel. Het ontwikkelen van een strategie om investeringen te prioriteren en om uit deze opkomende technologieën voordeel te halen, wordt prioritair voor elke boardroom.’

Elk hoofdstuk in het rapport, wordt afgesloten met een stukje ‘cyber implications’, waarin nagegaan wordt hoe het potentieel van elke nieuwe technologie is te verzoenen met veiligheid, privacy en compliance. Voor de kinetische ondernemingen wordt het zoeken van een balans tussen opportuniteiten en veiligheid immers noodzakelijkheid, nu risicobeheersing meer en meer als een kerncompetentie voor élk bedrijf wordt beschouwd.

Het volledige rapport is hier te lezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-21T09:24:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.